kendisdyr

6 dyr opkaldt efter de kendte

Hvert år finder forskere nye dyr, der er så unikke, at de har brug for deres eget, helt særlige navn. Eller i hvert fald næsten deres eget navn. Biologer har nemlig navngivet en hel kavalkade efter nutidens berømtheder.

18. april 2016 af Kristian Filrup og Karine Kirkebæk

Gennem tidens løb har biologer og andre dyre-findere givet nye arter navne, som er den røde løber værdig. Alt fra popstjerne til fiktionens superskurke har navnebrødre i naturen:

1. Hveps sender larve ud i dødsdans

Sangerinden Shakira er kendt for sine vuggende hofter, og netop de vuggende bevægelser har givet navn til en koldblodig lille morder.

Hvepsearten Aleiodes shakirae får nemlig sit offer til at bevæge sig i en bizar dans, inden døden indtræffer.

Hvepsen lever i Andesbjergene i Ecuador, og her lægger befrugtede hunner æg i en bestemt slags målerlave, så ægget klækker inde i larven, hvor den langsomt begynder at æde sommerfuglelarvens indre.

Når de mest vitale er fortæret, går offeret i rystende dødskramper.

2. Edderkopper giver offer giftsprøjte

Skuespilleren Angelina Jolie har bidraget med mere end bare sit skuespil. Og i dyrenes verden har hun fået opkaldt en edderkop efter sig: Aptostichus angelinajolieae.

Og det er netop ikke hendes skuespilkarriere, der ligger til grund for navngivningen, men hendes arbejde for FN’s Flygtningehøjkommissariat.

Edderkoppen bor i det nordlige Californien, hvor den i jagtens hede hopper frem fra sin hule og injicerer sit bytte med gift.

3. Bille har svulmende overarme

Ligheden mellem den østrigskfødte og syvdobbelte vinder af Mr. Universe Arnold Schwarzenegger og billen Agra schwarzeneggeri er ikke ligefrem slående.

Men billen, der lever i Costa Rica, har et meget karakteristisk fællestræk med den tidligere guvernør i Californien: Dens midterste par ben ligner et par store og meget veltrænede overarme.

4. Fortidsdyr havde kløer som sakse

Kootenichela deppi er fundet i Canada og opkaldt efter skuespilleren Johnny Depp, fordi den ligner en af hans filmroller.

Fortidsdyret var fire centimeter langt og en 505 mio. år gammel slægtning til nutidens hummere og skorpioner.

Dyret havde kløer, den kunne bruge som sakse, og netop derfor ledte den navngiveren David Legg's tanker hen på Depps filmrolle fra 1990 som Edwards Saksehånd - en karakter med skarpe knivsblade som fingre.

5. Fyldig bagdel minder om Beyoncés

I Queenslands skove i Australien lever den sjældne klægart Scaptia beyoncea. Klæger er en type flue, hvoraf en af de mest kendte er den hårdtbidende hestebremse.

Men denne klæg har en stor, gylden bagkrop og er navngivet efter sangerinden Beyoncé Knowles – som bl.a. også er kendt for sin fyldige bagdel.

Den gyldne farve stammer fra et tæt lag hår. I jagten på deres favoritføde – nektar – klistrer pollen til deres krop, og blomsterstøvet kan bestøve andre blomster, som klægen besøger.

6. Billernes egen superskurk

Det latinske navn Agathidium vaderi kan løst oversættes til Darth Vader-billen, og det lille insekt lever af slimsvampe, som den finder i skovene i North Carolina i USA.

Billen er ca. 3 mm lang og har et skinnende, sort ydre, som den beskytter sig med ved at rulle sig sammen som en kugle, når der opstår fare.

Navnet stammer fra den umiskendelige lighed med superskurken fra Star Wars: Dart Vader.

Slægten Agathidium har mange arter, herunder Agathidium bushi, Agathidium cheneyi og Agathidium rumsfeldi, som er opkaldt efter de tre tidligere toppolitikere i USA – George W. Bush, Dick Cheney og Donald Rumsfeld.

Flere dyr med kendte navne

Også en kendt skuespiller og et monster fra Harry Potter-universet har fået opkaldt et dyr efter sig. Mød alle de feterede kendis-kryb i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: