Bjørn på to ben

Bjørn vader rundt på to ben

Vi er vant til at se en bjørn gå rundt på alle fire – ligesom størstedelen af verdens andre pattedyr. Men bjørnen Pedals går rundt i en lille by og roder i skraldespande på to ben. Hvorfor?

3. december 2015 af Karine Kirkebæk

En bjørn ved navn Pedals er blevet set og filmet af indtil flere beboere i den lille by Oak Ridge i delstaten New Jersey.

Bjørnen forbløffede beboerne, fordi den i et roligt tempo lusker rundt på to ben og aldrig fire. Grunden til, at Pedals går rundt på to ben ligesom et menneske, skyldes to ting:

1. Fordi en bjørn kan

Evnen til at gå rundt på to ben sidder i bjørnes arvemasse. De hører nemlig til den bipedale dyregruppe, hvor man også finder for eksempel strudsen. Det er ikke nok bare at kunne gå oprejst mellem grenene i et træ som for eksempel orangutangen gør, bipedale dyr skal kunne gå af sig selv, også selv om det blot er for en kort periode.

2. Fordi denne bjørn ikke kan andet

Grunden til, at Pedals går på to ben, har også en mere sørgelig forklaring. Det har vist sig, at Pedals har mistet sine ene forpote og derfor kun har tre. Som om det ikke var nok, så ser den tilbageværende forpote ud til at være brækket, da den bare dingler fra håndleddet. Der er altså en barsk – men naturlig – grund til, at bjørnen går på to ben: Den kan ikke støtte på sine forben og har lært sig selv at gå oprejst.

Indsamling til den stakkels bjørn

Selv om Pedals går rundt og roder i skraldespande, har den vækket sympatien hos beboerne i Oak Ridge. Billederne afslører nemlig også, at bjørnen er meget tynd på grund af underernæring. Højst sandsynligt, fordi den har svært ved at samle føde på grund af de skadede forpoter.

Det lokale dyrebeskyttelsescenter har tilkendegivet, at de gerne vil tage sig af Pedals. Men det koster penge, og derfor er der blevet startet en indsamling til fordel for bjørnen, som i skrivende stund er oppe på 165.000 kroner. Myndighederne i New Jersey har dog indtil videre sagt, at bjørnen skal forblive vild – og at pengene derfor ikke kan komme Pedals til gode.

Udover at kunne gå på to ben har bjørne også en anden utrolig evne: De kan gå i hi. Læs mere om den store lur, som vi mennesker kan lære noget af:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: