Får løver ikke højt kolesteroltal?

Hvordan kan rovdyr, der kun lever af kød, dække behovet for næringsstoffer? Og får de ikke for højt kolesteroltal?

1. september 2009

Løver, ulve og andre kødspisere får naturligt nok mange flere proteiner end dyr, der har en mere varieret kost eller er vegetarer. Til gengæld har rovdyrene en specialiseret fysiologi og fordøjelse, som gør, at de kan udnytte deres noget ensidige kost optimalt. Således kan rovdyr effektivt nedbryde proteiner takket være et højt indhold af det vigtigste proteinnedbrydende enzym, pepsin, i mavesækken. På samme måde kan de også nedbryde en lang række fedtstoffer. Manglen på kulhydrater er heller ikke noget stort problem, da byttedyr faktisk indeholder en vis mængde kulhydrat, især i blodet. Det er i øvrigt derfor, blod smager sødt. Der er så vidt vides aldrig nogen, der har fulgt udviklingen i en løves kolesteroltal. Men der er faktisk forskere, som tror, at grunden til rovdyrs relativt lave gennemsnitslevealder er deres kost. En diæt med store mængder protein og fedt medfører forskellige sygdomme, som før eller senere tager livet af rovdyrene eller hæmmer dem så meget, at de ikke længere kan klare sig i flokken.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: