Lizard iq-test

Firben kan løse problemer

Amerikanske forskere har udsat firben for en intelligenstest, og de klarede den bedre end en række fugle.

27. februar 2012

Firben kan lære at løse problemer, som de ikke tidligere er stødt på. Det konkluderer forskere fra Duke University i USA efter forsøg med firben af arten Anolis evermanni, der er kendt for at være særligt tilpasningsdygtige.

Forskerne udsatte blandt andet firbenene for et forsøg med to huller. I første omgang var det ene tomt, mens det andet, der var dækket af et blåt låg, skjulte en orm. Firbenene lærte hurtigt at vippe låget af med snuden for at få adgang til føden.

I næste forsøg dækkede forskerne begge huller med låg – et helt blåt og et blåt med en gul kant. Også i dette tilfælde lærte firbenene hurtigt at koble lågenes farver til placeringen af ormen. Til sidst byttede forskerne rundt på lågene, men igen lurede to af dyrene hurtigt fidusen.

Undersøgelsen viser overraskende, at firbenene var bedre og hurtigere til at løse denne type opgaver end en række fugle. Forskerne tror, at det blandt andet kan skyldes, at firbenene, der spiser mindre end fugle, kun fik ét forsøg om dagen. Kiksede det, fik de først mad igen dagen efter.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: