White falcon

Falke bliver havfugle om vinteren

Falke er landfugle, men på Grønland bliver de havfugle i kulden

21. november 2011

Hidtil har forskerne troet, at alle falkearter på Jorden brugte al deres tid på landjorden, og at de kun kortvarigt ville vove sig ud over havet for at jage. Men nu har ornitologer fra bl.a. University of Oxford i England fået satellitbaseret dokumentation for, at nogle grønlandske jagtfalke delvist overvintrer ude på havet. Her har jagtfalkene base på bl.a. isbjerge og pakis, hvorfra de jager måger, ænder og andre havfugle.

Ornitologerne havde indfanget 48 jagtfalke med net i tre områder af Grønland, nemlig fra Qaanaaq i det nordvestlige Grønland, Kangerlussuaq i Vestgrønland og Ittoqqortoormiit på østkysten. Fuglene blev udstyret med satellitsendere, så ornitologerne kunne følge fuglenes bevægelser igennem hele året.

Forskel i størrelsen på jagtområde

Da satellitdataene var kommet i hus, fik forskerne ikke bare den overraskende nyhed, at jagtfalkene var havfugle om vinteren. Ornitologerne opdagede også, at der var afgørende forskel på, hvor stort et jagtområde falkene behøvede om vinteren.

Fuglene på vestkysten kunne således finde føde i områder, der varierede i størrelse fra bare 383 km2 til 6657 km2. På østkysten måtte jagtfalkene slide væsentligt mere for føden og tog områder i brug på mellem 26.810 km2 og hele 63.647 km2. Disse enorme arealer er de største vinterleveområder, som forskerne indtil nu har dokumenteret for en rovfugl.

falcons on Greenland

1. Oktober 2004. Satellitovervågede falke befandt sig på land langs med Grønlands øst- og sydkyst.

2. Februar 2005. Nogle af falkene var rykket ud på pakisen, hvorfra de jagede bytte.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: