nb_u19 Penguins

Pingviner smelter is med afføring

Ny forskning viser, at æselpingviner bruger strategisk deres egne ekskrementer til at smelte isen på Antarktis, så de kan bygge de bedste reder til deres unger. Afføringen tiltrækker Solens varme stråler.

6. maj 2015 af Karine Kirkebæk

En talemåde siger, at det kun er en dårlig fugl, der skider i egen rede. Men forskere har fundet ud af, at denne talemåde ikke gælder for æselpingvinerne, der lever på Antarktis.

Forskerne har fundet ud af, at denne pingvinart laver afføring på den tykke is dér, hvor de gerne vil bygge rede til deres unger. Afføringen smelter isen, så pingvinerne kan bygge reden på jorden frem for isen.

Bevidst taktik

Afføringstaktikken har vist sig at være meget bevidst fra dyrenes side. De stimler sammen i grupper, før ynglesæsonen starter, og får sammen afsmeltet et større areal for at lave de bedste forhold for deres kommende unger.

Forskere fra University of Oxford har optaget flere tusinder timers videooptagelser af en bestemt flok æselpingviner over et år. Ved at se på videooptagelserne og sammenholde det med data over hastigheden af snesmeltning har forskerne kunne slå fast, at pingvinerne bruger deres afføring strategisk.

VIDEO: Se time lapse over pingvinernes afsmeltning

Afføring absorberer varmen

Afføringens mørke farve absorberer varmen fra den ellers svage antarktiske sol hurtigere end ellers.

Æselpingvinen hører til de sjældneste pingvinarter, og der er kun 300.000 ynglende par på Antarktis.

Pingvinens fortid i luften

For millioner af år siden fløj pingvinerne rundt som andre fugle. Men læs her, hvorfor de foldede vingerne ind, dannede luffer og slog sig ned på landjorden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: