læderskildpadde

Eksperter advarer: Halvdelen af verdens havdyr udslettet

Dyrelivet i havet er nu skåret ned til det halve af, hvad det var for bare 45 år siden. Et katastrofalt fald, som kræver øjeblikkelig handling, mener Verdensnaturfonden.

16. september 2015 af Rikke Jeppesen

Skildpadder, hajer, rokker, tun og makrel kæmper for at overleve. Dyreriget under havets overflade er faktisk så hårdt presset, at det er halveret på bare få årtier. Sådan lyder meldingen fra Verdensnaturfonden (WWF) og Den Zoologiske Forening i London (ZSL).

Ifølge foreningerne er verdenshavenes dyreliv presset i knæ af klimaforandringer, forurening og overfiskeri. Vandstanden falder med en så voldsom hastighed, at mange arter af hajer, rokker og skildpadder er kritisk truede, mener de.

Hajer, tun og makrel i fare

Verdensnaturfonden har siden 1970 overvåget mere end 1.200 arter af havdyr, fugle, fisk og krybdyr, og har med deres enorme projekt "The Living Blue Planet" nu offentliggjort, at de marine arter er faldet katastrofalt med 49 % mellem 1970 og 2012.

Nogle arter er i endnu større knibe, og fisk som tun og makrel er faldet med 74 %, mens hver fjerde haj- eller rokkeart er i fare for at blive udryddet. Den største af alle nulevende skildpadder, læderskildpadden, er også voldsomt truet, og det er bare nogle af de udsatte arter, projektet har zoomet ind på.

Katastrofe kan medføre økonomisk krise

Verdensnaturfonden understreger, at der ingen tid er at spilde, hvis vi skal have en chance for at redde livet i verdens have og opretholde den bestand af fisk, der er en vigtig kilde til føde og en enorm økonomisk industri.

Hvis udviklingen fortsætter og verdenshavenes økosystemer kollapser, kan det nemlig føre til en kæmpe økonomisk krise, der fuldstændig ødelægger alle muligheder for at udrydde fattigdom og hungersnød, siger generaldirektøren i WWF, Marco Lambertini.

Kan kloning redde truede dyrearter? Få svaret her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: