Fjæsing

Fjæsing er Nordeuropas giftigste fisk

Udstyret med pigge fyldt med nervegift hører fjæsing til de giftigste fisk i Nordeuropas farvande. Nærkontakt med fjæsingens forsvarsvåben betyder timer med smerte - og i visse tilfælde døden.

22. maj 2015 af Lea Holtze

Fatalt møde med en fjæsing

En 18-årig dreng snorkler ud for Mallorcas kyst og forsøger at fange en fjæsing. Fisken forsvarer sig ved at stikke ham med en af sine giftpigge i skinnebenet.

Trods øjeblikkelig smerte lykkes det ham at bugsere sig op i båden, hvor han kort efter mister bevidstheden og dør.

Venen er blevet spiddet, det forgiftede blod er strømmet til lungerne, hvor cellerne er hævet, og hjertet er gået i stå.

3 døde efter møde med fjæsing

Drengen er et af tre mennesker, der de sidste godt 100 år har mistet livet efter mødet med en fjæsing. Den giftige fisk er desuden mistænkt for at være skyld i flere drukneulykker på grund af den voldsomme smerte, der skydes ud i lemmerne.

Normalt er stik af en fjæsing dog ikke livstruende for raske personer, men badenymfer bør alligevel se sig for, når de træder ud i bølgerne. Især i juni og juli, hvor den giftige fisk yngler på lavt vand.

Fjæsing er ret almindelig i de nordeuropæiske farvande, og i dagtimerne skjuler fisken sig på havbunden - gerne nedgravet, næsten skjult i sandet, så kun øjnene og panden stikker frem.

For at blive stukket skal man dog typisk træde direkte på fisken, og det kan være svært, fordi de som regel flygter inden.

Hvad gør man, hvis man bliver stukket af en fjæsing?

Der findes fire arter af fjæsingen, hvoraf man kan være uheldig at møde de to af dem i de Nordeuropæiske farvande.

Fjæsingens skarpe og spidse pigge sidder på hvert gællelåg og i rygfinnen og er forbundet med giftkirtler, som den rejser som et forsvarsværn, når der er fare på færde.

Giften virker opløsende på de røde blodlegemer og kan udover smerte give koldsved, svimmelhed og hævelse. Men der findes en modgift.

Fjæsingens gift indeholder nemlig et protein, der ødelægges ved 34 grader eller derover. Bliver man stukket, skal man derfor holde såret under så varmt vand som muligt, tisse på det, hvis der ikke er en vandhane i nærheden, eller begrave det i det varme sand.

Fjæsing er både lækker og sund at spise

Vil man hævne sig på den giftige skabning, er den desuden en lækker spisefisk i både tørret, stegt, røget og kogt tilstand.

Og dens lever er rig på fedtsyrer, der forebygger en lang række sygdomme.

Man skal bare huske at afvæbne en fjæsing inden man tilbereder den.

Sommerens farer på Instagram

Hugorme, fjæsinger, hvepse og flåter... For ikke at snakke om Skt. Hans-bålets lumske flammer og alt for sorte grillpølser... Sommeren er en lokkende årstid - men den er også fuld af farer.

  • Hvad er farlig sommer for dig? Tag et billede og læg det på Instagram med tag'et #summerdanger.

Vi samler alle billeder her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: