Hvalmund

Havbiolog udforsker gådefuld gigant

Hvalhajen er verdens største fisk. Men trods en længde på op til 18 meter er det lykkedes den fredelige kæmpe at leve det meste af sit liv i skjul for forskernes nysgerrige blikke. Havbiologen Brad Norman har sat sin karriere ind på at aflure dens hemmeligheder, og han inddrager både fartmålere og rumteknologi i projektet.

23. februar 2010 af Anders Priemé

Da Brad Norman første gang mødte en hvalhaj i havet ud for Australiens vestkyst, blev han så begejstret, at han var lige ved at sluge sin snorkel. Men han følte sig helt tryg. Siden den dag har den australske havbiolog viet en stor del af sit liv til at udforske og bevare den gådefulde kæmpe.

Selv om hvalhajen kan blive så lang som en bus og burde være svær at overse, har biologerne forbløffende lidt viden om verdens største fisk. Hvalhajens parring, fødsel, opvækst, vandring og død er alt sammen meget lidt studeret. Indtil 1986 havde videnskaben kun registreret 320 observationer af hvalhajer. Siden da er tallet dog steget eksplosivt, og kæmpen, der lever i de lune farvande omkring ækvator, er nu blevet registreret ud for 124 forskellige lande. Det skyldes især den store vækst i dykkerturisme.

Mand og hval

Netop amatørdykkerne spiller en afgørende rolle i et af Brad Normans mest geniale projekter til udforskning af hvalhajen. Når man møder en hvalhaj i havet, er det mest iøjnefaldende dens lysende hvide pletter, der mest af alt minder om en undersøisk stjernehimmel. Det gav Brad Norman den idé at bruge pletterne som et slags fingeraftryk, der gør det muligt at identificere hvert individ helt præcist.

Derfor oprettede han i 1999 databasen ECOCEAN, som enhver kan indsende sine fotos af hvalhajer til. Databasen gør det muligt at registrere dyrenes færden og antal uden at genere dem. Både forskere og amatørdykkere har bidraget flittigt til ECOCEAN, som i dag rummer over 23.000 fotos af mere end 1900 forskellige individer.

Deltag selv

Du kan selv indberette og indsende billeder af hvalhajer til ECOCEAN databasen, som er oprettet af Brad Norman. Både forskere og amatørdykkere har bidraget til basen, der indeholder over 23.000 fotos.

Læs mere om, hvordan man fotograferer en hvalhajs pletter, så billederne kan bruges i forskningsprojektet: whaleshark.org

Indsend dine egne billeder af hvalhajens pletter:

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: