klovenfisk bofæller

Klovnefisk deler deres hjem i hårde tider

Når der ikke er bosteder nok til alle, viser klovnefiskene storsind og lader artsfæller flytte ind i deres hjem. De opsætter endda skillevægge, så bofællen kan få sit eget værelse.

7. juni 2016 af Karine Kirkebæk

Global opvarmning er hård for klovnefisk og deres bosteder, søanemoner.

Derfor lader de orange fisk andre klovnefisk flytte ind i deres hjem, hvis ikke deres artsfæller kan finde deres eget hjem.

Bor i giftige koraldyr

Klovnefisken – især kendt for Pixar-filmen “Find Nemo" – går også under navnet anemonefisk, fordi de hele deres liv bor i tropiske søanemoner.

Søanemonerne er kendt for deres nældegift, men klovnefisken har et beskyttende slimlag på kroppen, så den uden problemer kan bosætte sig i koraldyrene.

Varme betyder færre boliger

Undersøiske varmebølger er en konsekvens af de stigende temperaturer. De afbleger koralrevene og medfører i de værste tilfælde koraldød – og altså boligmangel for klovnefisken.

Derfor kunne det tænkes, at klovnefisk blev meget territoriale omkring deres søanemoner, men forskere fra University of Technology Sydney i Australien har fundet frem til, at klovnefisk deler deres hjem, når der er flere klovnefisk end søanemoner.

Opsætter skillevæg i anemonen

Der findes 29 arter af klovnefisk, og forskerne opdagede, at dominerende arter lader underordnede arter flytte ind. Og sådan lever de sammen i harmoni.

Forskerne beskriver endda i deres udgivelse i Proceedings of the Royal Society B, hvordan fiskene laver en slags skillevæg imellem sig i søanemonen, så de har hver deres område.

Undersøgelsen er vigtig for at blive klogere på, hvordan fisk vil overleve, når deres levesteder bliver endnu mere indskrænkede pga. klimaforandringer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: