Salmon

Laks finder hjem ved hjælp af magnetisme

Undersøgelse viser, at laks bliver draget mod særlige geomagnetiske felter.

11. juni 2013

Forskerne har længe haft mistanke om, at laks benytter sig af magnetisme, når de efter en flerårig vandring til havs skal finde tilbage til deres udklækningsflod for at gyde.

Nu bekræfter en amerikansk-canadisk undersøgelse, at teorien med al sandsynlighed er sand.

Laks tegner et mentalt kort

Ifølge marinbiolog Nathan Putman fra Oregon State University i USA "tegner" laksen et mentalt kort over det geomagnetiske felt i sin hjerne, når den forlader sin vante flod. Kortet kan laksen så navigere efter, når den skal hjem igen.

Konklusionen bygger bl.a. på en gennemgang af 56 års data om rødlaksens rejse fra Stillehavet til Fraserfloden i British Columbia. Området er perfekt til at undersøge laksens navigationsevner, for øen Vancouver Island blokerer for flodens munding, så laksen er nødt til at svømme enten syd eller nord om øen for at nå floden.

Laks vender tilbage til fødefloden

Putmans undersøgelse viser, at det geomagnetiske felt i området varierer i styrke år for år – og at laksene altid vælger den rute, hvis magnetfelt minder om deres fødeflod.

Opdagelsen åbner for, at eksperter i fiskepleje nu bedre kan holde øje med laksebestandene, fordi de bedre kan forudsige deres ruter.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: