Jellyfish illustration

Gopler afløser rovfisk

Primitiv jagtteknik har vist sig så effektiv, at gopler kan overtage verdenshavene.

22. august 2012

I takt med at overfiskeri og ødelæggelse af havmiljøet mange steder har betydet en drastisk nedgang i fiskebestanden, har goplerne formået at overtage rovfiskenes økologiske niche.

Den spanske biolog José Luis Acuña har studeret de blævrende havdyrs evne til at indfange havets plankton, og den viser sig at være mindst lige så god som fiskenes – og bedre end krebsdyrenes.

Resultaterne er overraskende, for hvor fisk bruger deres veludviklede syn til at gå direkte efter byttet, filtrerer goplerne blot det forbistrømmende vand gennem deres fangarme.

Selvom goplerne svømmer meget langsomt og derfor ikke kan udnytte et lige så stort jagtområde som fiskene, øger de konkurrenceevnen med deres lave energiforbrug. Da gopler består af mere end 95 pct. vand, indeholder de meget lidt organisk materiale og kan klare sig med et lavere stofskifte end fisk.

Det gør, at de kan blive op til 2 meter i diameter og udvikle 30 meter lange fangarme, som effektivt kan filtrere plankton fra store vandmasser. Når dertil kommer, at formering er en af goplernes spidskompetencer, kan de snart overtage fiskenes rolle som havets mest betydningsfulde rovdyr og gøre det tykt som gelé.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: