Gopler er livsfarlige

3 gopler der kan slå dig ihjel

Havene flyder over med gopler i forskellige størrelser og farver. Mange af dem er helt harmløse, men enkelte af de simple geledyr gemmer på de kraftigste giftstoffer, man kan finde i naturen. Her er tre livsfarlige gopler, du skal undgå på ferien.

24. maj 2016 af Martin Bernth og Lars Thomas

Brandmænd og vandmænd er måske ikke verdens mest ophidsende dyr.

Men enkelte af deres artsfæller er dødsensfarlige. Med små nåle på tentaklerne gennemborer de huden og sprøjter gift ind, der kan får dig til at besvime af smerte.

Her er tre gopler, du helt sikkert skal svømme i en stor bue uden om på ferien:

1. Orlogsmanden drukner dig

Den porugisiske orlogsmand svømmer ikke selv, men blæser tilfældigt omkring med vinden. Det kraftige stik har forårsaget dødsfald, men oftest fordi ofrene besvimer og drukner på grund af smerterne.

Den er meget udbredt og lever i havoverfladen i de tropiske og subtropiske bælter.

2. Søhvepse afkræver akut behandling

Søhvepsens stik er ekstremt smertefulde. Giften er stærk nok til at dræbe mennesker, hvis ikke de kommer under behandling. Mindst 65 personer er døde på grund af søhvepse i Australien.

Goplen findes i farvandene mellem det nordlige Australien og Sydøstasien.

3. Irukandji stopper dit hjerte

Irukandjier er små glasklare gopler. De bliver kun et par cm lange og lever i tropiske farvande ved den australske nordkyst. Enkelte eksemplarer er dog fundet i Nordsøen og Middelhavet.

Giften anses for at være naturens kraftigste og kan give hjerneblødninger og hjertestop. Selv store doser smertestillende midler kan ikke dulme de ekstreme smerter.

Gopler er også elitesvømmere

De simple geleklumper er i det hele taget fyldt med overraskelser. Senest har forskere opdaget, at goplerne svømmer med en ekstremt effektiv teknik.

Læs om opdagelsen og meget mere her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: