Kan man blive slugt af en bardehval?

Kan en bardehval blive kvalt?

En bardehval synker føden gennem dyrerigets største spiserør - der kan være på størrelse med en basketball. Men kan en bardehval få frokosten galt i halsen?

30. maj 2016

Bardehvaler har ikke den store risiko for, at noget sætter sig fast i deres luftveje eller spiserør. Spiserøret kan ikke give sig så meget, at noget kan blive klemt fast, og indeholder godt med smørelse.

De store bardehvaler er blandt de største organismer, der har levet på Jorden, men samtidig lever de af meget små organismer som fx krill og rejer.

Denne type bytte findes i så store mængder, at det ikke er noget problem at blive mæt, hvis blot man udvikler en teknik til at fange det.

En bardehval har ikke tænder

Og det er, præcis hvad bardehvalerne har gjort. De har ikke tænder, men enorme frynsede barder, der filtrerer alle spiselige partikler ud af havvandet.

En bardehval filtrerer maden med sine barder, når den spiser.

Hvalerne leder aktivt efter en stime småfisk eller krill, hvorefter de tager en ordentlig mundfuld af den, presser vandet fra og sluger de dyr, der bliver tilbage.

Spiserøret er basketball-stort

Hvalerne har ikke brug for et stort halshul, når de lever af små byttedyr. Størrelsen går fra en grapefrugts til en basketballs.

De bardehvaler, der overvejende lever af fisk, har de største spiserør. Ryger der noget for stort med ind i munden, spyttes det ud igen. I modsætning til tandhvaler har bardehvaler to blåsthuller oven på hovedet.

Disse huller svarer til næsebor hos andre dyr og er forbundet med luftrøret.

Sådan spiser en bardehval

Bardehvaler har ingen tænder. I stedet har de såkaldte barder, som er lange, frynsede folder, der hænger ned i mundhulen fra ganen. Barderne fungerer som én stor si.1. Når en hval vil tage en mundfuld mad, åbner den først gabet, så vandet og dets indhold af spiselige smådyr suges ind i munden.2. Efter at munden er blevet fyldt med vand – ofte tusindvis af liter – løfter hvalen tungen og presser vandet ud gennem barderne.3. Det spiselige indhold i vandet hænger nu fast i frynserne langs kanten af barderne, og bardehvalen kan nu nemt synke føden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: