dolphin talking

Delfiner kalder hinanden ved navn

Ny forskning viser, at delfiner kan præsentere sig for hinanden og kalde på andre delfiner fra flokken. Hvis en delfinmor fx er blevet væk fra sin unge, svømmer hun rundt og kalder på den med dens særlige signaturfløjt.

28. august 2013 af Lars Thomas

Hver delfin har sit eget signaturfløjt

Forskere har længe vidst, at delfiner har hver deres signaturfløjt, et specielt signal, som de indleder deres lange serier af lydfrembringelser med. Men selvom forskerne har haft mistanke om, at man med lidt god vilje kunne sammenligne fløjtesignalet med et navn, kunne ingen bevise det. Først i 2013 er det lykkedes en gruppe forskere fra Skotland at vise, at i hvert fald medlemmer af delfinarten øresvin kalder hinanden ved navn.

Mødrene navngiver ungerne

Dyrene lærer signatur-kaldet af deres mødre – de bliver navngivet kunne man sige. Sidenhen bruger de navnet til at præsentere sig og kalde på andre delfiner. Hvis to individer fx bliver væk fra hinanden, svømmer de rundt og kalder på hinanden. Kontakten er specielt vigtig mellem voksne hunner og deres unger, men også mellem voksne hanner, der kan være nære venner, og som kun nødigt slipper hinanden af syne.

Delfiner er ekstremt gode til at efterligne lyde

Delfiner er meget dygtige til at efterligne hinandens lyde, og de kan rent faktisk gøre det med så stor præcision, at det selv med videnskabelige instrumenter kan være svært at se, om det er én delfin som præsenterer sig, eller en anden, der kalder på den.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: