Forskere har fulgt finhvalernes ædegilde

Hvalerne indtager kæmpe mundfulde i løbet af få sekunder.

1. september 2009

Videnskaben ved kun lidt om finhvalernes liv. Nu har en gruppe af forskere med Jeremy Goldbogen fra University of British Columbia i Canada i spidsen imidlertid kortlagt, hvordan giganterne indtager deres føde. Forskerne spændte sensorer fast på syv finhvaler og registrede deres tur ned i dybet. Når først de store dyr var kommet 250 meter ned, foretog de nogle sære stop og korte spurter. På ganske få meter bremsede hvalerne deres 100 tons tunge kroppe, hvorefter de 30 sekunder senere spurtede frem igen. Disse bevægelser blev gentaget 5-6 gange, inden dyrene hurtigt søgte mod overfladen igen. Forskerne konkluderer, at den sære adfærd må være en fangstmetode, hvor hvalerne kaster sig ind i en stime kril og bruger gabet som net. Når gabet er fyldt, bremser de og spuler al vandet ud mellem barderne. Hvalen sluger så maden, inden den endnu en gang speeder op til en ny mundfuld. Den energikrævende fangstform er så effektiv, at hvalerne kan stille deres fødebehov på blot 3-4 timers jagt. Hvaler opstod for 50 millioner år siden, men var indtil for syv millioner år siden meget mindre. Forskerne mener, at de enorme kæber måske blev udviklet sammen med fangst-metoden og kan være årsagen til vokseværket.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: