Counting whales

Forskere tæller hvaler fra rummet

Ved hjælp af satellitbilleder kan forskere nu tælle hvaler fra rummet. Optællingen af Jordens største havdyr skal gøre os klogere på miljøforandringer og dyrebestande.

15. maj 2014

Satellitbilleder af Jorden bliver oftest forbundet med fotos af hele planeten, hvor detaljer må træde i baggrunden for helheden. Væk er mennesker, småsten og for den sags skyld hvaler.

Tæller hvaler automatisk

Nu gør ny metode det lettere for forskerne at holde øje med Jordens største havdyr. Ved at tage satellitbilleder i meget høj opløsning og derefter lade billedbehandlingssoftware analysere dem automatisk, kan systemet finde hvaler på billeder med 90 procents sikkerhed.

Overvågningen af hvaler bliver billigere

I dag må forskere tælle hvalerne manuelt fra kysten eller fra dækket på skibe. Det er en langsommelig og meget kostbar proces. Testen af et automatiseret system baseret på satellitbilleder lover godt for overvågningen af hvaler. Et langt større område kan nu afsøges til en langt lavere pris, fordi en ny generation af satellitter kan se objekter helt ned til en størrelse på 50 centimeter.

Hvalbilleder

Hvalbilleder taget af WorldView-2-satellitten ligner små prikker i havet, men har nok detaljer til, at hvaler kan tælles.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: