Whale mouth

Nervebundt lukker hvalens fyldte gab

Forskere har fundet et geleagtigt sanseorgan i finhvalens kæber.

24. oktober 2012

Først forstod de amerikanske forskere fra bl.a. Smithsonians National Museum of Natural History ikke meningen med den underlige klump væv, som de for nylig fandt i hagen på en finhval.

Den let blævrende kugle på størrelse med en grapefrugt har nu vist sig at være et sanseorgan, der hjælper finhvaler med at åbne og lukke gabet, så de får mest mulig føde.

Finhvaler jager ved at suge enorme mængder vand ind i gabet og filtrere småfisk og krill fra, når vandet bliver lukket ud igen. Her er det afgørende for hvalen, hvordan den bevæger sine kæber, når den trækker vand ind, og hvornår den lukker gabet.

Sanseorganet sidder mellem finhvalens to kæbespidser i hagen. Når kæberne begynder at bevæge sig, registrerer sanseorganet det, og når der er tilpas mange krill i gabet, sender sanseorganet besked til hjernen om, at dyret skal lukke sine kæber..Forskerne mener også, at sanseorganet kan registrere, når hvalens elastiske halspose udvider sig, i takt med at den tager vand og føde ind, før den begynder at filtrere krillen.

Opdagelsen af sanseorganet gør det nemmere for forskerne at forstå, hvordan finhvaler kan skaffe føde nok til at opretholde deres enorme størrelse.

Ordbogen

*Krill: *Er det norske ord for hvalføde. Føden består af små rejelignende lyskrebs, som lever i havene omkring Antarktis.

Balaenopteridae: **Er det latinske navn for familien af finhvaler, som hører under bardehvalerne. Familien består af arterne blåhval, finhval, pukkelhval, vågehval, brydeshval og sejhval.******

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: