Underwater arthropod

Sære havdyr opdaget

Vandrende fisk og kødædende svamp er fundet ud for Indonesiens kyst.

Efter syv ugers togt har amerikanske og indonesiske forskere fundet ca. 40 nye arter koraller og 50 andre nye arter af snegle, søagurker, muslinger, søanemoner, fisk og rejer på havbunden ud for Indonesiens kyst.

Herkules

100 timers videooptagelser og 100.000 fotos viser, at området er hjemsted for bl.a. en fisk, der “går” på havbunden, og en blomsterlignende svamp med stikkende, klæbrige nåle.

Forskningstogtet kortlagde 54.000 kvadratkilometer havbund (til sammenligning er Danmark 43.000 kvadratkilometer stort), og dybderne varierede fra 240 til 1600 meter. Udforskningen sørgede det fjernstyrede dykkerfartøj Lille Herkules for. Det dykkede 72 gange i videnskabens tjeneste og sendte data til moderskibet og til forskeres computere på amerikanske og indonesiske universiteter.

Coffin fish

Fartøjet filmede bl.a. 6000 år gamle koraller, gigantiske havedderkopper med en diameter på 20 centimeter, søliljer, som er sjældne i resten af verden, samt noget, der lignede et blomsterbed, men viste sig at være en slags kødædende svampe med nåle.

Sea fungus

Ifølge forskerne vil det tage adskillige måneder og måske også år at analysere alle data fra ekspeditionen for endeligt at afgøre, præcis hvor mange nye arter der er tale om.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: