Heste har ansigtsudtryk som mennesker

Heste har ansigtsudtryk som mennesker

Engelske forskere har studeret heste i sociale sammenhænge og kortlagt deres grimasser. Det viser sig, at heste bruger 17 forskellige ansigtsudtryk til at udtrykke sig.

17. december 2015

Jo tættere mennesker og dyr er på hinanden evolutionært, desto mere minder de om hinanden. Men fjerne slægtninge som mennesker og heste kan også ligne hinanden.

Engelske psykologer fra University of Sussex har kortlagt hestes ansigtsudtryk og fundet 17 bevægelser, hvoraf nogle er de samme som menneskers.

Heste blinker med øjnene

Forskerholdet har gennempløjet videoer af heste i forskellige sociale og følelsesmæssige sammenhænge og registreret bevægelser i ansigtsmusklerne og forskellige kombinationer af dem.

Kortlægningen viser, at heste bruger 17 forskellige bevægelser, som for eksempel “blinker med øjne” og “viser tunge”. Til sammenligning bruger mennesker 27, mens vores nærmeste slægtninge, chimpanser, kun gør brug af 13.

Næste skridt for forskerne, er at finde ud af, hvad ansigtsudtrykkene præcist betyder.

Heste og chimpanser taler med kroppen

Heste-mimik er ikke det eneste dyresprog, forskerne er ved at kortlægge. Læs hvordan chimpanser lokker hinanden til sex, beder om ting eller siger "flyt dig" med tegnsprog:

Heste-mimik

Seks ansigtsudtryk viser smerte

Forskere udviklede i 2014 en skala over hestes ansigtsudtryk for smerte ved at sammenligne 40 heste, som var blevet blev kastreret, og fandt følgende udtryk:

  • Stive, bagudvendte ører

  • Sammenknebne øjne

  • Spænding over øjnene

  • Anspændte tyggemuskler

  • Anspændt mund og fremhævede kindben

  • Anspændte næsebor og udfladning af profilen

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: