Police dog

En hund kan lugte forskel på tvillinger

Næsen på en hund kan gøre det, som forskningsgrej ikke kan.

Selv det mest avancerede forskningsudstyr kan ikke kende forskel på enæggede tvillinger, men det kan en hunds fine næse, viser et nyt forsøg. Enæggede tvillinger har identisk dna, og derfor er det umuligt for fx retsteknikere at skelne deres spor fra hinanden.

En trænet politihund kan imidlertid opfange selv ekstremt små forskelle i tvillingers lugt – og det endda selv når de lever i de samme omgivelser og spiser den samme slags mad.

Forskere fra bl.a. Czech University of Life Sciences lod 10 politihunde gennemføre 12 test, hvor de snusede til forskelligt materiale, der havde været i berøring med en række tvillingepars navler. I alle tilfælde var hundene i stand til at identificere den rigtige tvilling.

Forsøget viste, at det først er fra femårsalderen, at tvillingers lugt bliver tilstrækkeligt forskellig til, at en politihund kan kende forskel. Hvordan forskellen opstår, er dog en gåde.

Der må være tale om udefrakommende påvirkninger, som kan ændre et individs lugt, fx betændelse eller andre sygdomme, mener forskerne.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: