Goose

Hvilket dyr har de stærkeste lunger?

Lungerne er som bekendt en livsnødvendig del af kroppen. Men hvilket dyr har de stærkeste lunger? Og hvorfor?

11. juni 2013

Fugle og pattedyr har dyrerigets stærkeste lunger. De har begge indre varmeregulering og derfor et stort behov for energi og ilt.

Hos pattedyr deler luftrøret sig i to og forgrener sig som et træ i stadig mindre grene ned i hver lunge. Spidsen af de yderste små forgreninger ender i nogle små, knoldlignende strukturer kaldet alveoler. Disse strukturer er hjemsted for udvekslingen af ilt og kuldioxid.

Derfor mister pattedyr pusten

Systemet ender altså blindt i alveolerne, og det er en ulempe, fordi pattedyrene ikke tømmer den gamle luft ud ved udåndingen. Den nye og den gamle luft bliver altså blandet, med det resultat at pattedyr ved meget anstrengende muskelarbejde kan opleve iltmangel.

I fugles lunger bliver luften fra indånding og udånding derimod holdt adskilt, hvilket gør lungerne mere effektive. Lungen modtager og afgiver sin luft gennem et sindrigt system af mellem syv og ni luftsække.

Inde i lungen findes et finmasket netværk af små luftrør, hvor fuglenes blod udveksler ilt og kuldioxid. Jo bedre en fugl flyver, des mere ilt har den brug for, og des flere af disse luftkanaler har den.

Fugle adskiller indånding fra udånding

Hos fugle ledes den friske indåndingsluft rundt i en ensrettet cirkel, så ny og gammel luft aldrig bliver blandet sammen. Systemet er meget energieffektivt og sætter fuglene i stand til store fysiske udfoldelser.

Indisk gås har de stærkeste lunger

Den indiske gås er et godt bud på dyrerigets stærkeste lunger.

To gange årligt tager gåsen et udmarvende træk mellem Himalaya og Indien. Undervejs flyver den i 9000 meters højde.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: