354 milliarder fluer

Galleri: Fluernes herrer

Hver uge slipper en fabrik i Mexico 120 millioner sterile amerikanske sårfluer ud i naturen, så de kan parre sig med vilde artsfæller og bekæmpe fluens frygtindgydende, kødædende larver, der spiser af dyr og mennesker.

27. oktober 2009

Med fluer skal fluer bekæmpes. Det er grundprincippet bag en speciel mexicansk fabrik i byen Tuxtla Gutiérrez. Her er der siden 1976 udklækket 354 milliarder amerikanske sårfluer i et forsøg på at udrydde fluens vilde artsfæller.

Fluens videnskabelige navn er Cochliomyia hominivorax, og ude i naturen udklækkes larven i åbne sår på levende dyr, hvorfra den bevæger sig dybt ind i kødet hos sin vært. Larvens hoved er udstyret med to sylespidse kroge, som den bruger til at hage sig vej ind i kødet.

Da en flue lægger 250-500 æg i et sår, kan de mange larver fortære og ødelægge så meget væv, at værten nærmest bliver spist op indefra og dør en smertefuld død – en grum skæbne, som man også har set overgå mennesker.

Ny fluefabrik åbner næste år

Den amerikanske sårflue trives ikke i kolde klimaer, men den var tidligere udbredt i blandt andet hele den sydlige del af USA, hvor den var en alvorlig trussel mod både kvæg og vildt. Nyfødte kalve blev ofte inficeret med fluens æg gennem navlestrengen, og mange døde en pinefuld død. Men i 1950’erne fik to amerikanske insektforskere en idé.

I første omgang rystede man på hovedet af dem, for ingen troede, deres idé ville virke i praksis – de foreslog nemlig, at man begyndte at opdrætte fluer og udsætte dem for radioaktiv bestråling, inden man slap dem fri. Bestrålingen ville gøre fluerne sterile, og uden afkom måtte bestanden langsomt svinde ind.

Endnu en fabrik åbner næste år

Nogle forsøg på mindre øer viste, at det ikke kun var tankespind. Ideen virkede også i praksis. Allerede i 1954 lykkedes det fx at udrydde fluen fra øen Curaçao, men forsøgene viste også, at det er en krævende opgave at avle de mange fluer.

Det stod derfor klart, at der skulle tænkes stort. Der blev lagt planer for, hvordan område efter område kunne befries for fluen, og på længere sigt håber forskerne helt at udrydde Cochliomyia hominivorax. I den plan spiller fluefabrikken en uhyre vigtig rolle, da de ca. 350 ansatte har udviklet stor ekspertise i at avle fluerne.

Det kniber dog efterhånden med at dække behovet med den ene fabrik, og det er derfor planlagt at åbne endnu en fluefabrik i Panama næste år.

Fortrængt mod syd

Selv om fluefabrikken først var på banen i 1976, opstod selve ideen til at udrydde den amerikanske sårflue med sterile artsfæller allerede i 1950’erne. Siden er fluen langsomt, men sikkert blevet fortrængt sydpå. I USA kunne man allerede i 1970 erklære fluen udryddet, og i 1991 fulgte Mexico.

Nu går “flue-grænsen” i Colombia, hvor der opretholdes en stødpudezone, der er så bred, at fluerne ikke kan passere. Planen er på længere sigt helt at udrydde fluen fra det sydamerikanske kontinent, hvor den blandt andet hærger i Brasilien, Uruguay og Paraguay.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: