sugarfree cockroach

Kakerlakker er mutanter

Ved at ændre deres smagsløg har de på få år fået afsky for alt sødt - også den gift, vi lægger for dem. Hvad bliver deres næste træk?

3. januar 2014 af Lise Tønner

Siden midten af 1980’erne har skadedyrsbekæmpere podet kakerlakfælder med sød lokkemad for at komme de brune og plagsomme insekter til livs.

Det har fået den tyske kakerlak Blattella germanica til at anlægge en genial overlevelsesstrategi. Ved at fremkalde en mutation i sine smagsløg har insektet på rekordtid fået kraftig afsmag for det søde. Det, som tidligere smagte sødt og lokkede kakerlakkerne til, smager nu bittert og får dem til at holde sig på afstand. Skadedyrsbekæmperne er sat skakmat.

Forskere undrede sig

Forskere fra North Carolina State University i USA undrede sig over, at visse bestande af den tyske kakerlak Blattella germanica ikke længere lod sig narre til at kravle ind fælderne, men tilsyneladende havde fået en aversion imod sukker. Meget demonstrativt afviste kakerlakkerne den søde lokkemad.

Der skulle dog gå 20 år, inden forskere fra det selvsamme forskningsteam i USA tog fat i mysteriet om kakerlakkernes modvilje mod sukker. I foråret 2013 kunne de offentliggøre resultater fra nye undersøgelser, hvor de havde kigget nærmere på udvalgte bestande. De overraskende resultater viste, hvorfor kakerlakkerne tilsyneladende var blevet smagsforvirrede.

Mutation i smagsløgene

Kakerlakkernes modvilje mod sukker - nærmere bestemt glukose - skyldes formentlig en mutation i kakerlakkernes smagsløg. Mutationen bevirker, at det, som før smagte sødt, nu smager bittert for kakerlakkerne. Resultatet er, at insekterne har fået afsky for alt sødt og dermed undgår insektfælder med sød lokkemad.

Læs mere om de opsigtsvækkende forskningsresultater - og om skadedyrsbekæmpernes modtræk - i Illustreret Videnskab nr. 2/2014, og se en video fra forsøget, hvor kakerlakkerne afstår fra en lokkende portion syltetøj til fordel fra noget mindre sødt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: