cat fishing in bowl

Mange dyr foretrækker at bruge højre side

28. marts 2011

Hos mange grupper af hvirveldyr har forskerne observeret en præference for at bruge højre side, når det gælder om at skaffe og indtage føde.

Mennesket: Ca. 90 pct. af alle mennesker er højrehåndede, mens 10 pct. er venstrehåndede. Under 1 pct. har ingen foretrukken hånd.

Primater: Chimpanser og gorillaer foretrækker højre hånd, når de foretager visse finmotorisk krævende aktiviteter. 55 procent af chimpanserne bruger højre hånd, når de skal fiske honning ud af et rør eller knække nødder med en sten, mens 30 pct. bruger venstre hånd. 15 pct. af chimpanserne bruger skiftevis begge hænder.

Havpattedyr: Otte ud af ti gange bruger hvalrosser højre luffe til at baske mudder væk fra fødeemner på havbunden. Otte ud af ti pukkelhvaler bruger højre side af kæben, når de skraber mad op fra havbunden.

Fugle: Mange fugle leder primært efter maden med højre øje. Mellem 60 og 90 pct. af bl.a. høns, duer og vagtler foretrækker således at lede efter føde på deres højre side.

Chimpanse

Chimpanser taler med højre hånd

For nylig har William Hopkins ved Yerkes National Primate Research Center i USA vist, at chimpanser foretrækker højre hånd, når de gestikulerer og kommunikerer med hinanden. Hjerneskanninger af dyrene viser tilmed, at abernes hjerner er asymmetrisk aktive, og Hopkins fremhæver et område i venstre hjernehalvdel, der også er aktivt, når mennesker kommunikerer. Ligesom chimpanser bruger vi også primært højre hånd til at gestikulere med, så måske begyndte vores fænomenale sprog som et kommunikationssystem baseret på fagter. Og modsat tidligere antagelser om, at sproget begyndte med menneskets linje, peger fundene på, at roden til det allerede blev lagt for 40 millioner år siden hos en fælles forfader til mennesker og alle nulevende menneskeaber.

Test dit kæledyr

Et af de sjoveste eksempler er katte, som foretrækker at bruge den ene pote til at fiske ting ud af et syltetøjsglas. Hankatte bruger oftest venstre pote, mens hunkatte bruger højre.

Logrende hunde svinger halen i vild glæde, når de ser deres ejer, og kigger du godt efter, kan du se, at udsvingene er kraftigst til højre. Møder hunden derimod en fremmed hund, er dyret forsigtigt og anspændt, og man kan ofte se halen svinge mere ud til venstre.

Akvariefisk kan være lidt vanskeligere at studere, men mange fiskearter foretrækker at dreje den ene eller den anden vej rundt om nye, ukendte objekter. Holder du blå guramier, kan du iagttage, hvilken af deres to lange finner de strækker frem for at føle på nye objekter. De fleste fisk er “venstrehåndede”.

Holder du tudser, kan du se, at de fleste propper maden ind i munden med venstre hånd. Og har du haletudser, drejer de som regel til højre, når de skal op til overfladen og snappe luft.

De fleste krybdyr tager maden, når de kan se den med det højre øje, så har du et terrarium, kan du prøve at nærme en bid mad fra skiftevis den ene og den anden side og se, hvilken side dyrene reagerer på.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: