Havodder

Verdens første astma-odder bruger inhalator

Havodderen Mishka fik svært ved at trække vejret, da hun flyttede til storbyen, men nu har hun lært at håndtere sin sygdom - med en inhalator. Den lærenemme odder kan nu se trygt frem til sit nye liv i Seattle i det nordvestlige USA.

22. september 2015 af Rikke Jeppesen

Den lille odder Mishka stikker snuden i en inhalator

Livet har ikke altid været let for havodderen Mishka, der som lille blev fundet helt alene og infiltret i et net i en afsides landsby i Alaska. Den efterladte odder-baby blev opfostret af dyrepassere, og nu er hun som den første af sin slags blevet diagnosticeret med astma.

Heldigvis har hun lært, hvordan hun skal leve med sin lidelse – Mishka har nemlig trænet i at stikke snuden i en inhalator, så hun kan indånde den nødvendige medicin to gange om dagen, præcis som vi mennesker gør det.

Sådan ser det ud, når odderen Mishka bruger sin inhalator.

Odder fik problemer i storbyen

Mishka har tilbragt sin barndom blandt dyrepassere I Alaska SeaLife Centre. Her fik hun navnet, der betyder “lille bjørn” eller “bamse” på russisk og udviklede en vane med at sutte på sin halespids, når hun skulle sove.

Men da den forladte odder-unge blev stor nok til at flytte hjemmefra til et akvarium i storbyen Seattle, fik hun problemer med vejrtrækningen. Hun er den første havodder, der får at vide, hun har astma - en lidelse, der kan ramme ethvert dyr med lunger, og som ses hos fx katte og heste.

Skovbrande gav sandsynligvis odder astma

Astma er en kronisk betændelsestilstand i luftvejene, der viser sig ved anfald af åndenød, hoste eller hvæsende vejrtrækning. Ved astma bliver luftvejenes muskler overaktive og kramper, og slimhinden svulmer op og udskiller sekret. De mindre luftveje bliver samtidigt snævrere og gør det svært for luft af passere.

Astma kan være allergisk fremkaldt af pollen, støv, dyreskæl, mug og nogle fødevarer. Dyrelæger mener, at Mishkas astma muligvis er fremkaldt af røg fra skovbrande, der hang i luften, da odderen ankom til Seattle.

En odder har mere end bare astma at kæmpe med

Selvom Mishka har været god til at passe på sig selv, så er det faktisk ikke alle oddere, der kan bryste sig af det samme. Mange af dem er faktisk så kræsne, at det kan gå ud over deres chancer for at overleve. Læs mere i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: