Colourful crab

Krabbe: Farver viser vej til parringspartnere

Fire nye krabbe-arter med stærke farver er fundet i Filippinerne. Forskerne gætter på, at farverne gør det nemmere at finde artsfæller.

8. november 2012

Den filippinske ø Palawan er kendt for sin enestående artsrigdom. En lang række dyrearter findes kun på denne ø, og nu kan fire nyopdagede ferskvandskrabber skrives på listen. Forskere fra det tyske Senckenberg Research Institute og De La Salle University i Manila fandt krabberne som led i 10 års undersøgelser af livet i vandet omkring øen.

De nye krabbearter, der tilhører familien Insulamon, måler mellem 2,5 og 5,3 cm i bredden og er letgenkendelige på deres stærke farver. En af dem har fx kraftige lilla og violette farver. Forskerne er ikke sikre på, hvorfor krabberne er så farvestrålende, men gætter på, at det skal gøre det lettere for artsfæller at genkende hinanden, ikke mindst ved parring.

De fire nye krabbearter lever alle på et meget begrænset område, og det gør dem sårbare. Et klassisk problem for de såkaldt endemiske arter – det vil sige dyr, som kun lever et enkelt sted – er nemlig, at hele arten bliver udryddet, hvis det ene levested ødelægges. På Palawan er der gang i flere minedriftsprojekter, som ikke blot truer krabberne, men hele dyrelivet på øen, hvor halvdelen af arterne ikke findes andre steder i verden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: