Superhelte X-Men TOP

Dyreriget matcher filmverdenens superhelte

I den nye biograffilm “X-Men: Apocalypse" skifter superhelte kropsfarve, gendanner lemmer og slår ihjel med chokbølger. Det lyder som ren fantasi, men kigger vi på dyrenes verden, står superheltene nærmest i kø.

8. marts 2016 af Lars Thomas og Therese Zillmer

Det er muligt, at de aldrig får en oscarstatuette for "Bedste animation" eller "Bedste Tekniske Effekter", men naturens egne superhelte – dyrene – behøver ingen stjerneinstruktør for at levere kraftfulde præstationer.

Se bare, hvordan flere arter nemt hamler op med superheltene i "X-Men":

Iceman – Den nordamerikanske skovfrø

Iceman tåler ekstreme kuldegrader og skaber is.

Den nordamerikanske skovfrø klarer til sammenligning, at helt op til 85% af væsken i dens krop fryser til is. Alle frøens kropsfunktioner går i stå, men når den tør op, lever den videre som før.

Frøens utrolige kuldetolerance skyldes et højt indhold af organisk frostbeskyttelse i cellerne.

Apocalypse – Axolotl

Evnen til at gendanne mistede lemmer er ikke forbeholdt X-Mens Apocalypse. Salamanderen axolotl kan fx gendanne et mistet ben.

Cellerne omkring såret deler sig med lynets hast og danner vævstyperne til et nyt ben. Skader på rygraden og rygmarven klares også nemt.

Cyclops – Tudseleguanen

Cyclops skyder optisk stråling ud af øjnene, men den amerikanske tudseleguan kan også lyne ildrødt fra glughullerne.

Leguanen pumper blod ind i blodkar bag øjnene, indtil trykket er så højt, at blodet sendes ud i stråler. Strålerne indeholder bitre og sviende stoffer, som holder fjenden væk.

Havok –Pistolrejen

Med sin evne til at opsuge energi og sende den ud som trykbølger er Havok en af de mest destruktive X-men.

Hér kan pistolrejen imidlertid godt være med. Med sine 5000 grader varme trykbølger nedlægger den selv den største fisk.

Trykbølgen kommer fra pistolrejens ene klosaks, der er ekstremt kraftig. Når den smækker sammen, dannes der en boble, som - når den brister - får temperaturen til at stige enormt og afgiver et brag på over 220 decibel.

Mød flere af naturens superhelte

Kamæleonsblæksprutten lader heller ikke X-Mens forklædningsekspert Mystique noget tilbage, når den forvandler sig til en slange eller en sten. Og Wolverine kan kun kigge misundeligt på den vestafrikanske hårfrøs naturlige evner med kløerne. Læs om dem alle her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: