wise tiger

Tigeren er den klogeste kat

Ny kraniemåling fra Univerty of Oxford modsiger teorien om, at sociale dyr har de største hjerner.

18. marts 2010

Tigeren har en større hjerne og dermed sandsynligvis også en større mental kapacitet end de andre store katte – løven, leoparden og jaguaren. I tal er en tigerhjerne 16 procent større end en løvehjerne, når der er tale om to dyr med lige store kranier. Det skyldes, at tigerkranier er skabt, så der er plads til mere hjerne.

Opmålingen af kranier er foretaget af et forskerhold fra University of Oxford. Forskerne målte både længden af kraniet fra det bageste til det forreste punkt samt selve det rum i kraniet, der rummer dyrets hjerne. Det viste sig, at løver, jaguarer og leoparder havde lige store hjerner, når man korrigerer for dyrenes størrelse, mens tigrene havde plads til flere grå celler.

Opdagelsen overrasker forskerne, der med den nye viden må aflive den gængse opfattelse af, at sociale dyr som løver har større hjerner end dyr, der som tigre lever alene det meste af deres liv. Der ser ikke ud til at være en sammenhæng mellem dyrets sociale evner og hjernens størrelse.

Forskerne ved, at alle store katte har en fælles forfader, der opstod for 3,7 mio. år siden, men de ved ikke, hvorfor tigeren har udviklet den største hjerne. Næste skridt er at undersøge, hvilke dele af tigerhjernen der er større end hos de andre katte.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: