Malariamyg

Top 10: Verdens farligste dyr

Vi kårer verdens farligste dyr blandt 10 skumle kandidater. Er du enig i vurderingen? Kom med din stemme i vores afstemning.

29. april 2013

Illustreret Videnskab har set på 10 kandidater til titlen som Verdens farligste dyr og kårer den efter vores opfattelse mest dødbringende.

Er du enig i vurderingen? Smid en stemme i afstemningsboksen her

Læs om vinderen her - og download hele vores top 10 nedenfor.

Malariamyg

Antal døde: 1,5 millioner om året Verdens farligste dyr er knap 16 mm langt og vejer højst 2,5 milligram. Med sit stik overfører malariamyggen dødbringende parasitter fra menneske til menneske. 270 millioner smittes med malaria hvert år, og 90 pct. af de mennesker, der dør af infektionssygdommen, er små børn, fordi deres immunsystem endnu ikke er gearet til at klare infektionen.

Hunmyggen spreder malariaparasitterne ved at stikke mennesker og dyr - mest om aftenen og om natten, fordi den bruger blod til at modne sine æg. Hvis myggen er bærer af parasitten, overfører hun den fra sin mave via spyttet til offeret, hvor parasitten vil formere sig i blodbanen.

Der er flere forskellige typer af af malariamyg, og de lever fortrindsvis i tropiske og subtropiske lande. Men ny forskning tyder på, at de globale klimaforandringer giver myggene mulighed for at udbrede sig nordpå.

Se de øvrige 9 kandidater

For abonnenter: Se de 9 øvrige kandidater på listen ved at downloade den fulde artikel fra Illustreret Videnskab nr 8/2013 som PDF.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: