Tunger_kamæleon

Top 3: Dyrenes vildeste tunger

I dyreriget kan en tunge meget mere end at fordele mad i munden. Den fanger mad, er et transportbånd - og så forhindrer den hjernerystelser.

1. oktober 2015 af Babak Arvanaghi

Kamæleonens tunge er et missil

Foto: Shutterstock

Med en kraft svarende til 41G skyder kamæleonen sin tunge afsted mod sit intetanende offer – en acceleration, der er langt hurtigere, end hvad et moderne jagerfly kan præstere.

Når den lange tunge rammer byttet, folder hudfolder på tungespidsen sig sammen om offeret, og sørger for, det ikke kan slippe væk. Imens trækker kamæleonen tunge til sig, og gør klar til at få stillet sin sult.

Se hvordan, kamæleonen skyder sin tunge afsted i super slowmotion.

Flagermusens tunge transporterer mad

Foto: Shutterstock

En stor del af flagermusens føde består af nektar. Og for at komme nemmest til føden, har det næsten blinde dyrs tunge udviklet sig til noget, der minder om et transportbånd.

Når flagermusen spiser, holder den sig roligt i luften over blomsten. Dyrets tunge bliver sendt ned efter nektar som en snabel. Med sin tunge begravet i nektar, folder flagermusen sin tunge på en måde, som får de mættende dråber til at trodse tyngdekraften og styre mod dyrets mund.

Forskerne har endnu ikke fundet ud af, hvordan flagermusens tunge bærer sig ad med at transportere nektaren.

Forskerne har endnu ikke afluret præcis, hvordan flagermusens tunge fungerer.

Spættens tunge forhindrer hjernerystelse

Foto: Shutterstock

Hver gang en spætte hakker i et træ, bliver den udsat for 1200 G. En påvirkning, der i bedste fald ville give en hjernerystelse, og i værste fald tage livet af fuglen. Men spætten er indrettet på en måde, så ingen af delene sker.

Et tykt kranie og en lang tunge, agerer styrthjelm. Spættens tunge er lang, så den kan kravle ind i små huller i træer, og fiske mad ud - fx termitter.

Når den lange tunge ikke er ude af munden, er den viklet rundt om spættens kranie. Her fungerer den som en støddæmper, og afbøder de voldsomme stød.

Spætten har en lang og tynd tunge.

Når spætten har tungen i munden, fungerer den som støddæmper om kraniet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: