Diving in tunnel

Tunnel under ferieø gemmer ukendte dyr

En ny krebseart er dukket frem af mørket i verdens længste lavatunnel under Lanzarote

11. februar 2010

Når biologer er på jagt efter nye dyrearter, er en overrendt ferieø ikke det første sted, de leder. Men det burde det måske være. I hvert fald har et nyt fund på Lanzarote bevist, at der sagtens kan være noget at komme efter.

Her har et hold af forskere, bl.a. fra veterinærhøjskolen i Hannover, nemlig opdaget en hidtil ukendt hulekrebseart. Det lille dyr, der har fået navnet Speleonectes atlantida, lever i en tunnel under havbunden, der blev skabt, da vulkanen Monte Corona gik i udbrud for ca. 20.000 år siden. Flydende lava løb ned ad bjergsiden og ud i vandet, hvor lavastrømmen størknede og skabte et hult rør. Tunnelen, der hedder Túnel de la Atlántida, er med sine ca. 1500 meter verdens længste undersøiske lavatunnel.

Krebseart med lange antenner

Den nye krebseart, der nærmest ligner et tusindben, er 10-20 mm lang og har ingen øjne, da der er helt mørkt i tunnelen. I stedet er den udstyret med lange antenner, der stikker ud fra hovedet, og på kroppen har den masser af følsomme hår. Med sine kløer kan den opsamle ganske små fødeemner, men også angribe byttedyr, der er dobbelt så store som den selv.

I et mørkt undersøisk hulemiljø må man være i stand til at æde hvad som helst, man møder på sin vej, konstaterer forskerne.

Dyret minder en hel del om Speleonectes ondinae, der er den eneste anden såkaldte remiped, der lever i lavatunnelen. De øvrige 20 kendte remipeder findes i Caribien, og når der nu kendes to på De Kanariske Øer, er det et tegn på, at remipederne har en fælles forfader, der har levet for 200 mio. år siden, da kontinentalpladerne begyndte at drive fra hinanden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: