Vævermyren 1/2015

Vævermyren bygger boet med limpistoler lavet af egne larver

Naturen vrimler med fabelagtige arkitekter. Se vævermyren, papirhvepsen og termitten folde sig ud med mudder, spyt og silke.

11. december 2014 af Morten Kjerside Poulsen

Mesterarkitekter er ikke kun forbeholdt menneskenes verden. Insekterne kan i høj grad være med, hvilket disse tre arter med tydelighed viser:

  1. Vævermyrerne

  2. Papirhvepsene

  3. Termitterne

1. Levende limpistoler samler myrebo

Vævermyrernes bo hænger højt i trækronerne og bliver bygget af sammenhæftede blade. Konstruktionen foregår ved, at nogle myrer trækker bladene sammen, mens andre agerer hæfteklammer.

I timevis sidder de side om side med bagbenene hæftet fast på den ene bladkant og kæberne klemt sammen om den anden, mens de venter på det sidste arbejdshold - limpistolerne.

I modsætning til de voksne individer spinder myrelarverne silke. Med kæberne holder arbejdermyrerne fast i en larve og fører den frem og tilbage.

Imens spinder larven en silketråd, der hæfter bladkanterne sammen og som til sidst skaber det kunstigfærdige myrebo:

2. Hvepse bygger geometrisk mesterværk

Papirhvepsens bo er bygget af en papiragtig masse, bestående af gennemtyggede træspåner og spyt. Dronningen bygger den første cellekage, men når det første kuld arbejdere er udklækket overtager de byggeriet af hvepseboet, som kan blive 50 cm brede og rumme 5000 individer.

I videoen har hvepsene bygget deres bo op ad en rude, hvilket giver et unikt tværsnit af den summende hvepsekoloni:

3. Termitter bruger aircondition

Set udefra er katedraltermitternes bo nogle af de mest spektakulære i naturens verden, og indvendigt er katedralerne om muligt endnu mere enestående: Under den stenhårde, robuste skal er boet forsynet med et særdeles velfungerende klimaanlæg med ventilationsskakter og udluftningshuller, som regulerer temperatur og luftfugtighed.

Anlægget sikrer de to-tre millioner beboere et behageligt og konstant indeklima på omkring 30 grader C, også selv om det er betydeligt varmere eller koldere udenfor.

Tag med BBC og David Attenborough på opdagelse i termitkatedralen:

Kom tættere på naturens fremmeste arkitekter

Illustreret Videnskab tager dig med ned i præriehundenes underjordiske byer og op i væverfuglenes sociale boligbyggeri i den store artikel om dyrenes superarkitekter:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: