Bid_deltakrokodille

Dyr du ikke vil ende i gabet på

Dyr flår, flænser, knuser og knaser med deres dødbringende bid. Se hvilke dyr, der har verdens hårdeste bid - og hvordan de udnytter kæbekraften.

11. september 2015 af Karine Kirkebæk og Bjørn Bojesen

Ét er frygten for at blive bidt af en hund. Noget helt andet er at få knust knoglerne af en nilkrokodille eller blive flænset i stykker af en hvidhaj. Kig direkte ind i gabet på de fem dyr, der kan bryste sig af verdens hårdeste bid.

Verdens hårdeste bid 1: deltakrokodillen

På førstepladsen med verdens hårdeste bid finder man deltakrokodillen. Den har en utrolig bidstyrke på op til 3510 kg.

Dræbermaskinen bor i Sydøstasien og Nordaustralien, hvor den med sine op til ni cm lange tænder gør vandene usikre. Kosten står på både fisk, vandskildpadder, bøfler og vildsvin.

Jagtteknikken er enkel: Det store skrummel trækker landdyr ned under vandet, indtil de drukner.

Verdens hårdeste bid 2: nilkrokodillen

Nilens konge knuser knoglerne på sine ofre. Nilkrokodillen bor i Afrika, hvor den tilbringer store dele af sin dag med at solbade på sø- og flodbredder. Men om natten glider den ud i vandet på jagt, så kun dens øjne stikker op over vandspejlet.

Når fx en zebra kommer ned for at slukke tørsten, smækker nilkrokodillen sine kæber om ofret med en kraft på 2268 kg. Biddet er så kraftigt, at det kan knuse et skildpaddeskjold.

Tandsættet hos en nilkrokodille.

Verdens hårdeste bid 3: hvidhajen

På en tredjeplads finder man den berømte og berygtede hvidhaj. Den overrumpler sine byttedyr - fisk, sæler og delfiner - tæt på havets overflade. Biddet på 1875 kg tager straks livet af smådyr. Større dyr dræber den ved at bide kødlunser af dem, indtil de forbløder.

Hvidhajen flår sine ofre i stykker.

Verdens hårdeste bid 4: alligatoren

Det er en ulækker fætter, der indtager fjerdepladsen. Den amerikanske alligator lever i ferskvandsområder, hvor den æder fisk, frøer, gnavere, hjorte, vildsvin, slanger og husdyr. Den har en bidstyrke på 964 kg, som i sig selv kan være dødbringende.

Alligatorens mund er imidlertid også fyldt med bakterier, så hvis byttedyret er så heldigt at undslippe, er risikoen for at dø af en farlig infektion stor.

Alligatoren har ikke bare et af verdens hårdeste bid - den er også giftig.

Verdens hårdeste bid 5: flodhesten

På femtepladsen finder vi listens eneste planteæder. Men ikke en hvilken som helst planteæder, men verdens mest aggressive planteæder!

For det meste bruger flodhesten blot sine kraftige kæber til at bide græs over, men hvis den bliver provokeret eller skal irettesætte rivaliserende hanner, udnytter den hele sin bidstyrke på 826 kg.

Biddet er særlig kraftfuldt, fordi flodhesten kan åbne munden 150 grader.

Flodhesten er listens eneste planteæder.

Verdens hårdeste bid for viderekommende

Få hele top 10 over verdens hårdeste bid og læs bl.a., hvordan hyænen bider skeer med både løven og isbjørnen:

FAKTA MED BID I

Tallene angiver de hårdeste bid målt af biologer eller beregnet for de forskellige arter. I denne artikel er alle bidstyrker omregnet fra newton til kilo. Et menneskes bidstyrke er ca. 80 kilo.

Underholdende og lærerig læsning for hele familien

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: