2016 TOP

10 ting der gjorde 2016 ypperlig

Terrorisme, flygtningestrømme, krig og klimakrise. Listen over tragiske begivenheder i det forgangne år er lang som polarnatten – men kigger man videnskaben lidt efter i sømmene, titter lyspunkterne faktisk opløftende ofte frem.

5. januar 2017 af Mikkel Skovbo

1. Forskerne opdager tyngdebølger

Forestil dig at opsnappe ekkoet fra Big Bang eller efterdønningerne fra to kolliderende sorte huller en milliard lysår væk – og på den måde åbne et nyt vindue til universets fortid.

Det er perspektivet i 2016's helt store videnskabelige gennembrud: Den første måling af tyngdebølger nogensinde.

Overraskelsen faldt i februar, og forskerne beviste dermed Einsteins mere end 100 år gamle teori om tyngdebølger, som er en grundsten i hans generelle relativitetsteori.

>> Fascineret af fysikkens gåder? Kom med på besøg hos CERN!

Indtil nu har vores teleskoper alene kunne spore elektromagnetisk stråling fra rummet som lys og røntgen. Men med tyngdebølge-målinger får forskerne mulighed for at aflæse begivenheder, der i stedet har fremkaldt tyngdebølger – dvs. krusninger i rum-tiden – som fx Big Bang.

2. Pandaen overlever!

Den er nuttet, fredelig – og ikke længere truet.

I det tidlige efterår gik den store bambusbjørn fra at være en ”truet” til en ”sårbar” dyreart, efter at bestanden voksede med 17% over en 10-årig periode. Den tæller nu mere end 1850 eksemplarer.

Øget kontrol med krybskytteri og en udvidelse af pandareservaterne i det centrale Kina - hvor der nu findes 67 beskyttede områder - står bag.

3. Kunstig intelligens opsnuser kræft

Forestil dig, at du har en sjælden kræftform, som lægerne ikke kan finde ud af at behandle.

Det skete i sommer for en leukæmi-ramt japansk kvinde, der ikke kunne få bugt med sin sygdom – lige indtil IBM’s intelligente computerprogram Watson fandt ud af, at hun blev behandlet for den forkerte type blodkræft.

Kunstig intelligens er på samme måde blevet anvendt til at diagnosticere brystkræft med 99% nøjagtighed i det forgangne år – mere præcist og meget hurtigere, end lægerne selv kan gøre det.

4. Ebola-vaccinen rammer Afrika

En vaccine, der yder 100% beskyttelse mod den værste af de fem ebola-virusser, blev offentliggjort i The Lancet lige før jul.

Vaccinen er blevet testet på knap 6000 vestafrikanere, der har haft den dødelige virus tæt inde på livet. Ikke en eneste fik sygdommen.

Et lager på 300.000 vaccinationsdoser er allerede blevet etableret, selvom vaccinen – rVSV-EBOV – endnu ikke er blevet endeligt godkendt.

”Når det næste udbrud rammer, er vi ikke længere forsvarsløse,” siger Marie-Paule Kieny fra Verdenssundhedsorganisationen til New York Times.

5. CO2-udledningen bremser op

For tredje år i træk er udledningen af kuldioxid i atmosfæren ikke steget nævneværdigt – på trods af en global økonomisk vækst på 3%.

Udledningen steg kraftigt år efter år indtil 2014, hvor kurven fladede ud, og i 2016 ser den gode udvikling ud til at fortsætte med en minimal stigning på bare 0,2%.

Forklaringen skal primært findes i de to kæmpeøkonomier Kina og USA, der er begyndt at drosle kulkraft ned til fordel for grønnere energikilder.

6. Verden bliver klogere

93% af verdens børn var i gang med at lære at læse og skrive i 2016 – og ni ud af ti børn gik i skole.

>> Sulten efter ny viden? Køb to numre af vores blad for 69,50,-

I 1970’erne gjaldt det kun for fem ud af ti børn, og i 1950 var 64% af verdens befolkning analfabeter.

I dag er mindre end 15% analfabeter, og tallet er støt dalende.

7. Verdens største havreservat søsættes

24 lande og EU har aftalt at oprette et gigantisk havreservat på mere end to gange Frankrigs størrelse i Rosshavet ud for Antarktis.

Reservatet skal beskytte områdets op mod 16.000 dyrearter, sikre bæredygtigt fiskeri og opretholde et økosystem, der er med til at producere ca. 75% af verdenshavenes næringsstoffer.

Beskyttelsen gælder i første omgang i 35 år og træder i kraft fra 1. december 2017.

8. Ny kræftbehandling går til angreb

Indrømmet: Immunterapi har været i omløb i nogle år, men den lovende kræftbehandling slog for alvor igennem i 2016.

Flere forsøg har haft skyhøje helbredelsesprocenter, og forskerne forventer sig meget af den banebrydende celleterapi fremover.

Behandlingen går i korte træk ud på at booste immunforsvaret ved at kopiere og tilføre kroppen en hær af sine bedste, kræftbekæmpende celler.

9. Tigerbestanden vokser

For første gang i 100 år steg antallet af vilde tigre.

Efter en voldsom nedgang på 97% fra 100.000 tigre i starten af 1900-tallet til bare 3.200 i 2010, lusker der nu 3.890 stribede kattedyr rundt i Asien.

>> Betaget af vilde dyr? Tag med på havekspedition til Galápagos.

Verdensnaturfonden tilskriver tigerspringet øget beskyttelse, forbedret optælling og naturlige stigninger i bestanden særligt i Indien, Rusland, Nepal og Bhutan.

10. Flysikkerheden stryger mod himlen

2016 blev det næstmest sikre år at flyve i nogensinde med kun 325 dødsfald i den civile lufttrafik. Det svarer til ét dødsfald per 10.769.230 passagerer.

Siden optællingen begyndte i 1942, har kun 2013 været bedre år for flyrejsende med 265 dræbte i flyulykker.

Det værste år på listen var 1972, hvor 2.373 passagerer omkom.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: