Paleontologists with Leviathan melvillei

Glubsk dræberhval hærgede fortidshavene

En hidtil ukendt hval havde gabet fuldt af op til 36 cm lange tænder.

8. december 2010

Et af verdenshistoriens største rovdyr er fundet i Peru: en kaskelotlignende hval med enorme tænder. Forskerne har døbt giganten Leviathan melvillei til ære for forfatteren Herman Melville, som i 1851 skrev den berømte roman “Moby-Dick” om jagten på en drabelig, hvid kaskelothval.

Fossilet er 12-13 millioner år gammelt, og Olivier Lambert fra Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique i Bruxelles, Belgien, siger, at dræberhvalen dengang har dystet med den 15 meter lange haj megalodon om at dominere verdenshavene.

Leviathan melvillei

Fortidshvalens enorme kæber var besat med helt op til 36 centimeter lange tænder, og dermed havde Leviathan melvillei verdenshistoriens hidtil mest frygtindgydende tandsæt og bid. Med det værktøj har hvalen hurtigt kunnet flænse store byttedyr i småstykker.

Tooth from Leviathan melvillei

Forskerne kendte allerede til den slags tænder fra andre fund, men det er første gang, de finder et kranie og kan se, hvilket dyr tænderne stammer fra. De mangler endnu at finde rygsøjlen og resten af dyret, men mener, at hvalen har været omkring 17 meter lang ligesom nutidens største tandhval – kaskelotten. Men hvor kaskelothvaler kun har tænder i underkæben og suger kæmpeblæksprutter ind i gabet snarere end at bide dem, havde dræberhvalen tænder i både over- og underkæbe.

Slidmærker på tænderne viser, at fortidshvalen har bidt og tygget som en ekstrem udgave af nutidens spækhuggere. Hvalen havde, ifølge forskerne, en glubende appetit, og for at dække et gigantisk behov for energi levede den sandsynligvis af andre store havdyr som bardehvaler, der er polstret med store mængder spæk.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: