Ötzi reconstructed

Ötzi er blevet rekonstrueret

Nu kan forskere vise, hvordan stenaldermanden så ud.

30. september 2011

Han har været død i 5300 år, men nu får han nyt liv. Stenaldermanden Ötzi er på baggrund af CT-skanninger, røntgenfotos, dna-analyser og knogleanalyser nu blevet rekonstrueret mere præcist end nogen sinde før.

Ötzi omkom i et højt bjergpas mellem Østrig og Italien og lå dækket af is, indtil to bjergvandrere fandt ham i 1991.

Nu har to hollandske rekonstruktionseksperter, Adrie og Alfons Kennis, rekonstrueret ham ud fra undersøgelser af kroppen og nutidig viden om, hvordan menneskets ansigt, hænder og hud ser ud, når det lever sit liv udendørs. Det har givet et billede af en vejrbidt, velbygget og muskuløs mand.

At Ötzis øjne var brune og ikke blå som hidtil troet, vides fra nye dna-analyser. Den mørkebrune hårfarve kendes fra fundet af et par hår i den hue, han havde på, da han døde.

Eftersom Ötzi døde efter at være blevet såret af en pil i skulderen, ønskede rekonstruktørerne at give modellen et jaget og usikkert udtryk i stedet for at fremstille Ötzi som en sikker og overlegen bjergvandrer. De har også valgt at fremstille Ötzi i bar overkrop for at vise, hvor muskuløs og stærk han var.

Mumified Ötzi

I virkeligheden var det livsfarligt at gå rundt i bar overkrop i de isklædte Alper, og stenaldermanden var da også klædt varmt på i dyreskind, hue og en isolerende græskappe, da han døde.

Ötzi var 159 cm høj og omkring 45 år ved sin død. Der er flere teorier om, hvilke omstændigheder der førte til hans endeligt i bjergpasset. En teori lyder, at han blev jagtet af fjender, blev såret og faldt om i isen or at dø en langsom og smertefuld død alene.

reconstructing Ötzi

En anden teori lyder, at han blot blev bragt dertil efter sin død for at blive begravet. Tilhængere af denne teori hæfter sig ved, at hans mave indeholder pollen fra planter, der blomstrer om foråret, og at det passer dårligt med, at den is, der omgav Ötzi, indeholdt pollen fra blomster, der blomstrer i sensommeren.

Ötzi døde altså om foråret, men blev begravet i sensommeren, mener bl.a. professor ved nationalmuseet for forhistorie og etnologi i Rom Luca Bondioli.

Hvis Ötzi blev båret op fra lavlandet for at blive begravet, var han måske en betydningsfuld høvding, mener tilhængerne af denne teori.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: