Henry IV of France

Afhugget kongehoved får ansigt

Forskere har identificeret Henrik 4.s hoved ved at CT-skanne det.

17. marts 2011

Knap 200 år efter at den franske kong Henrik 4. i 1610 var blevet myrdet af en katolsk fanatiker, blev hans grav i 1793 skændet, og monarkens balsamerede hoved blev hugget af og bortført af franske revolutionære. Men nu har et team af franske forskere efter et større detektivarbejde identificeret det tabte hoved.

Efter at være forsvundet i århundrederne efter revolutionen dukkede kraniet op hos en antikvar i 1919. Han købte det formodede kongelige hoved på en auktion for tre franc. Siden indgik kongehovedet i skiftende private samlinger, indtil et forskerteam under ledelse af retsmedicineren Philippe Charlier for nylig tog det i nøjere øjesyn. Med en bred vifte af moderne analysemetoder undersøgte forskerne kraniet og kunne ved hjælp af kulstofdatering slå fast, at kraniet stammer fra omkring 1450 til 1650, hvilket stemmer fint overens med kongens levetid fra 1553 til 1610.

bust and painting of Henry the IV

To kendetegn, en læsion ved næsen og et hul i venstre øre, er at finde både på portrætter og på den gipsafstøbning, som blev lavet umiddelbart efter Henrik 4.s død. De to træk går igen på kraniet, der er balsameret så fermt, at både blødt væv og indre organer efter 400 år stadig er uhyre velbevarede. På basis af CT-skanninger skabte forskerne en digital rekonstruktion af Henrik 4.s hoved, hvorefter de sammenlignede det nye ansigt med de gamle portrætter. Dette var også et perfekt match, ligesom resterne af moustache og rødlige og hvide hovedhår stemte overens med de gamle portrætter.

digital reconstruction of Henry the IV

Nu hovedet er identificeret, er vejen banet for, at Henrik 4. omsider kan få fred i døden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: