Amelia Earhart airplane

Nu skal gåden om Amelia Earhart løses

Den berømte, kvindelige flypioner Amelia Earhart forsvandt i 1937 under en jordomflyvning, men blev aldrig fundet. Nu skal ubåde finde hendes flyvrag.

20. maj 2014

Læs artiklen om Amelia Earharts forsvinden

Læs mere om ekspeditionen for at finde Amelia Earharts fly i Illustreret Videnskab 9/2014. Som abonnent på magasinet kan du hente artiklen med knappen nedenfor.

Amelia Earhart dukkede aldrig op

En forløsende brummen høres fra to flymotorer. Bag en sky kommer flyets karakteristiske, langstrækte krop til syne, der glimter metallisk i morgensolen.

Fotograferne på stillehavsøen Howland Island gør sig klar til at tage landingsbilleder af den verdensberømte, kvindelige pilot Amelia Earhart, der den 2. juli 1937 har gennemført verdens første jordomflyvning ved Ækvator. Men flyet dukkede aldrig op.

Nødlandede Amelia Earhart på en stillehavsø?

Organisationen TIGHAR begynder i 2014 en ekspedition med formålet at finde Amelia Earharts flyvrag på bunden af havet. Der skal lægges låg på årtiers vanvittige teorier om hendes forsvinden.

TIGHARS medlemmer er overbeviste om, at piloten nødlandede på stillehavsøen Nikumaroro, hvorefter tidevandet trak flyet ned i dybet. Blandt beviserne er et sonarbillede, der viser en mærkelig genstand på 187 meters dybde, der ligner en flyvinge.

Amelia Earhart: Tre teorier om hendes død

De mange teorier, der gennem årene har svirret om Amelia Earharts forsvinden, understreger pilotens mytiske status. Nogle mener, at hun blev bortført af rumvæsner, mens andre tror, at hun blev suget ind i en tidslomme. Her er tre af de mere sandsynlige teorier:

Teori 1: Plaskvåd pilot Efter at være løbet tør for brændstof styrtede Amelia Earharts fly i havet og gik til bunds. Både pilot og navigatør døde på stedet.

Teori 2: Skjult spionliv Amelia Earhart var i virkeligheden spion på hemmelig mission for Roosevelt-regeringen. På stillehavsøer, der dengang hørte under Japan, blev hun taget til fange.

Teori 3: Kærlighedsflugt Forsvindingen var et bluffnummer, som Amelia Earhart havde iscenesat for at trække sig tilbage og leve anonymt med navigatøren Fred Noonan.

Læs mere om Amelia Earharts forsvinden

Læs mere om ekspeditionen for at finde Amelia Earharts fly i Illustreret Videnskab 9/2014. Som abonnent på magasinet kan du hente artiklen med knappen nedenfor.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: