Amelia Earhart

Amelia Earharts fly

Flypioner forsvandt sporløst

14. december 2010

Hvad er historien?

Amelia Earhart, der blandt andet fløj alene over Atlanten som den første kvinde, var et ikon i sin tid.

I 1937 tog hun hul på en tur rundt om Jorden i sin Lockheed Electra, noget af vejen sammen med Fred Noonan. Den 2. juli var de nået til Ny Guinea og skulle guides til stillehavsøen Howland af kystvagtskibet Itasca, der havde base her. Men noget gik galt, så Earhart ikke kunne høre skibet, mens det godt kunne høre hende.

Hvor har vi ledt?

Kl. 8.43 modtog Itasca den sidste besked, der gik ud på, at Earhart mente, at hun var kommet til Howland. Itasca udsendte signalrøg, men observerede ikke flyet.

Allerede en time efter Earharts sidste melding begyndte eftersøgningen, men efter tre dage gav den amerikanske flåde op. Siden har der været adskillige forsøg. Nogle grupper mener, at Earhart aldrig nåede Howland, men forvekslede den med Nikumaroro. Her er der da også fundet genstande, som kan stamme fra Earhart og flyet.

Chance for at gøre fundet

Der er fortsat gode chancer for at finde flere spor efter Amelia Earhart. Det er også muligt, at der kan udvindes dna fra fundne genstande, som måske kan give et endeligt svar på gåden.

Følg med

Fra den 12. januar og ti dage frem fortæller vi, ti fund, der står på arkæologernes ønskeliste. Klik dig ind hver dag og læs om steder og genstande, der går igen i verdens erindring.

Måske er de forsvundet, måske har de aldrig eksisteret. Men drømmen om at finde dem lever:

Den hellige gral Pagtens ark Det hvide skib Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-guldet

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: