Aristoteles and text

Aristoteles’ skrifter

Uvurderlige skrifter lå i fugtig kælder.

14. december 2010

Hvad er historien?

Foruden at være filosof og lærer var Aristoteles en særdeles produktiv forfatter. Det menes, at da han døde, blev skrifterne overladt til efterfølgeren Theofrast, men da han også døde, lå de i årevis i en fugtig kælder i Tyrkiet. Senere kom de til Athen og videre til Rom, hvor de omkring 70 e.Kr. blev solgt til en bogelsker fra Rhodos, der samlede og udgav de værker, vi kender i dag.

Undervejs forsvandt mange skrifter, mens man måske ikke har villet ofre ressourcer på at kopiere andre. I alt regner forskerne med, at kun 20 procent af Aristoteles’ livsværk er bevaret.

Hvor har vi ledt?

Arkæologer har blandt andet gravet i gamle affaldsbunker syd for Kairo. Her blev Aristoteles-værket Athens Forfatning fundet i 1879, men indtil videre er der ikke dukket mere op.

Chance for at gøre fundet

Det er bestemt ikke umuligt, at flere ukendte værker af Aristoteles kan lokaliseres. Der kan for eksempel ligge skrifter i klosterruiner fra den tidlige kristendom flere steder i Mellemøsten.

Følg med

Fra den 12. januar og ti dage frem fortæller vi, ti fund, der står på arkæologernes ønskeliste. Klik dig ind hver dag og læs om steder og genstande, der går igen i verdens erindring.

Måske er de forsvundet, måske har de aldrig eksisteret. Men drømmen om at finde dem lever:

Den hellige gral Pagtens ark Det hvide skib Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-guldet

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: