Beaufort

Beaufort-skala gør det lettere at blive enige om vindstyrken

19. september 2013 af Hans Henrik Fafner

Ingen fælles forståelse af vindstyrke

Da britiske søofficerer i begyndelsen af den 19. århundrede nedskrev deres observationer af vejrforholdene i logbogen, havde man ofte et problem. For hvad der for nogle kunne virke som en mindre storm, syntes andre måske bare er en omgang frisk vind. Man brugte også ordet pelikan om meget kraftig vind, men også dette var jo et spørgsmål om personlig smag.

Beaufort-skala blev standard i den britiske flåde

En af søofficererne, Francis Beaufort (1774-1857), havde tidligere i karrieren udarbejdet en skala over vindstyrker. Flere andre havde før ham gjort forsøget, men da Beaufort i 1830erne sad på en højtstående administrativ post i den britiske flåde, gjorde han sin skala til standard.

Den udtrykte, hvordan sejlene på en fregat, som var flådens almindeligste fartøj, opførte sig under forskellige vindhastigheder. Et sted på skalaen var der således lige akkurat vind nok til at man kunne navigere skibet, og længere oppe var vindstyrken på nippet til at flænge sejldugen.

Skalaen blev mere præcis

I 1850erne begyndte også handelsflåden at benytte skalaen. Den var blevet mere nøjagtig, fordi man nu også målte rotationer på et anemometer. Da dampskibene blev almindelige, gik man i 1916 over til at beskrive havets opførsel i stedet for sejlenes, og dette blev lagt i helt faste rammer i 1926, hvor man tilføjede knob.

Da blev det til, at vindstyrke 9 er stormende kuling med en vindhastighed på 41-47 knob (20,8-24,4 sekundmeter), der er høje bølger (2,75 meter) med massive skumsprøjt, og på landjorden knækker der store grene af træerne, mens tagsten falder ned.

Beaufort-skalaen har 13 trin (fra 0 til 12) til almindelig brug. Men i 1946 blev den udvidet med trin fra 13 til 17, hvilket dog kun er til særligt ekstreme tilfælde, så som tropiske cykloner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: