The library in Alexandria

Biblioteket i Alexandria

Verdens hukommelse gik op i flammer.

14. december 2010

Hvad er historien?

Ifølge nogle kilder husede biblioteket i Alexandria 700.000 værker. Tallet er formentlig overdrevet, men der er ingen tvivl om, at biblioteket spillede en central rolle i antikkens intellektuelle liv. Det tiltrak de fremmeste tænkere, heriblandt Eratosthenes, som bestemte Jordens omkreds, og matematikeren Archimedes.

Biblioteket brændte i 47 e.Kr., men blev formentlig ikke fuldstændigt ødelagt. Det ser ud til at have bestået i flere hundrede år, hvor dets betydning gradvist blev reduceret, indtil det brændte igen i 389 og ophørte med at eksistere.

Hvor har vi ledt?

Eventyreren Stephan Schwartz hævder at have fundet levn under Alexandrias havn, men der er endnu ikke kommet konkrete beviser. Andre undersøgelser har heller ikke givet resultat.

Chance for at gøre fundet

Hvis der stadig er rester af biblioteket tilbage, skal de nok søges under det moderne Alexandria. Det er dog tvivlsomt, om der kan findes noget af betydning.

Følg med

Fra den 12. januar og ti dage frem fortæller vi, ti fund, der står på arkæologernes ønskeliste. Klik dig ind hver dag og læs om steder og genstande, der går igen i verdens erindring.

Måske er de forsvundet, måske har de aldrig eksisteret. Men drømmen om at finde dem lever:

Den hellige gral Pagtens ark Det hvide skib Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-guldet

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: