Meter

Den første metermåling slog fejl

19. september 2013 af Hans Henrik Fafner

Definitionen af en meter skulle findes

Ifølge den franske revolution skulle alt være praktisk og rationelt. Forskellige videnskabsfolk havde tidligere overvejet sagen og stillet forslag, men nu satte man sig for at etablere et universelt metersystem.

Det Franske Videnskabelige Akademi satte i 1792 derfor to dygtige mænd, matematikeren og astronomen Jean Baptiste Joseph Delambre og astronomen og landmåleren Pierre Francois André Méchain, til at nå frem til en klar definition af en meter.

Vejen til meteren blev en lang rejse

De to begav sig ud på en ekspedition, der sigtede på en nøjagtig opmåling af afstanden mellem klokketårnet i den nordfranske by Dunkerque og Montjuïc Borgen ovenfor Barcelona på den spanske middelhavskyst.

Da de efter lange overvejelser var klar med et mål, lagde de denne afstand oven på Paris-meridianen. Og ved at sammenholde denne med beregninger af Jordens krumning, kunne de gange op og dermed nå frem til afstanden mellem Ækvator og Nordpolen.

Ideen var, at hvis man dividerede denne afstand med 10 millioner, skulle resultatet være 1 meter, og det førte til at de to i 1799 stod klar med en platinstang, der efter deres beregninger var præcis en meter lang.

Meteren slog fejl

Det var den bare ikke helt, for Jorden er en uforudsigelig størrelse. Dels er der ganske små udsving i tyngdekraften, så krumningen ikke er totalt identisk alle vegne, og dels var deres måling ikke præcis nok.

I dag kan man beregne, at der skal lægges omkring to tusinde af deres meter oveni de ti millioner for at nå hele vejen fra Ækvator til Nordpolen. Det svarer til at deres meterstok faktisk skulle have været forlænget med, hvad der svarer til tykkelsen på to ark almindeligt papir.

I dag beregnes en meter i forhold til lysets hastighed. Ved den sidste justering af meteren i 1983 blev det besluttet, at den skulle svare til den afstand, lyset bevæger sig på i vakuum på 1/299.794.458 del af et sekund.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: