White ship

Det hvide skib

Druk sænkede 1100-tallets Titanic.

14. december 2010

Hvad er historien?

I 1120 sank et af datidens prægtigste fartøjer. Om bord på Det Hvide Skib var det meste af Englands fremtid inklusive prins William Adelin, der var søn af Henry 1. og arving til kongemagten, samt en stor del af landets unge adel.

Det Hvide Skib skulle sejle fra Barfleur i Nordfrankrig til England. Selskabet var muntert, og ifølge historien drak både kronprinsen, hans følge og besætningen sig sanseløst berusede. Derfor endte overfarten i en katastrofe, da skibet gik på grund på et rev og alle ombordværende på nær én druknede.

Det siges, at Henry 1. besvimede, da han fik overbragt den tragiske nyhed, og aldrig siden smilede.

Sikkert er det, at England senere gennemlevede flere årtier med kaos og borgerkrig som følge af usikkerhed om arvefølgen.

Hvor har vi ledt?

En del af ligene skyllede i ugerne efter katastrofen i land i Normandiet, men selve vraget er aldrig blevet fundet. Selv om man ved, hvor det sank, er der indtil videre ikke nogen, der har gennemført en systematisk eftersøgning.

Chance for at gøre fundet

Dele af vraget er formentlig ført bort af den kraftige strøm i området, ligesom diverse mikroorganismer har gjort deres. Alligevel er det muligt, at man med moderne udstyr kan finde rester af skibet.

Følg med

Fra den 12. januar og ti dage frem fortæller vi, ti fund, der står på arkæologernes ønskeliste. Klik dig ind hver dag og læs om steder og genstande, der går igen i verdens erindring.

Måske er de forsvundet, måske har de aldrig eksisteret. Men drømmen om at finde dem lever: Den hellige gral Pagtens ark Det hvide skib Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-guldet

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: