Grave of Djengis Kahn

Djengis Khans grav

Khan tog skat med i graven.

14. december 2010

Hvad er historien?

Djengis Khan og hans mongolske hære spredte skræk og rædsel med det, vi i dag ville kalde folkemord. Han underlagde sig et enormt om- råde fra Kina i øst til Polen i vest.

Som følge af erobringstogterne indsamlede khanen ufattelige rigdomme. Hvad der skete med dem, ved man ikke, men det er sandsynligt, at han fik det meste med i graven. Hans gravsted skulle da også langt overgå Tutankhamons.

Af samme grund ønskede Djengis, at hans sidste hvilested blev holdt hemmeligt. Derfor blev det slavehold, som opførte det, dræbt. Efterfølgende blev de soldater, som dræbte slaverne, også slået ihjel.

Hvor har vi ledt?

Djengis Khan siges at have ytret ønske om at blive begravet et sted, der betød noget for ham. Han tilbragte meget tid ved Burkhan Khaldun i det nordlige Mongoliet nær hans fødested, så det er et oplagt område at begynde.

Siden 1990’erne har flere ekspeditioner forsøgt sig, blandt andet en japansk, der brugte satellitovervågning og helikoptere uden resultat. I 2001 fandt en anden ekspedition ledet af amerikaneren Maury Kravitz 40 gravsteder ved Oglogchiin Kherem, og de mener, at et af dem tilhører Djengis Khan.

Chance for at gøre fundet

Selv om flere ekspeditioner, heriblandt også en kinesisk, hævder at have fundet graven, er påstandene tvivlsomme. Og da det er svært at vide, præcis hvor man skal lede, er chancen beskeden.

Følg med

Fra den 12. januar og ti dage frem fortæller vi, ti fund, der står på arkæologernes ønskeliste. Klik dig ind hver dag og læs om steder og genstande, der går igen i verdens erindring.

Måske er de forsvundet, måske har de aldrig eksisteret. Men drømmen om at finde dem lever:

Den hellige gral Pagtens ark Det hvide skib Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Earharts fly Nazi-guldet

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: