Pompeji

Drømmefund blev til virkelighed

Romanov-familien, Titanic og Pompeji er tre drømmefund, som faktisk er gjort.

14. december 2010

Dna-prøver afslørede identitet

Romanov-familien havde regeret Rusland gennem 300 år, da zar Nikolaj 2., zarinaen og deres fem børn blev skudt under den russiske revolution. Bolsjevikkerne gjorde en stor indsats for at skaffe ligene af vejen, da de frygtede, at Den Hvide Hær ville bruge dem i propagandaen. Alligevel lykkedes det i 1979 amatørarkæologer at finde fem af ligene. I mange år var der usikkerhed om identifikationen, men i 2009 slog nye dna-analyser fast, at det virkelig var zarfamilien.

Zar family portrait

Titanic var umulig at finde

Mange eksperter anså det for en håbløs opgave at lokalisere Titanic, da vraget kunne være drevet langt væk fra den sidste kendte position på sin vej mod bunden. Blandt tvivlerne var den amerikanske flåde, som kun gik med til at støtte oceanografen Robert Ballards eftersøgning, hvis han først fandt vragene af to atomubåde. Det lykkedes, og efterfølgende opdagede Ballards hold Titanic efter at have gennemsøgt et 390 kvadratkilometer stort område med sonar.

Finding Titanic

Oldtidsby lå begravet i 1500 år

Pompeji blev begravet af aske fra et vulkan-udbrud i 79 e.Kr., og i de følgende århundreder blev byens placering glemt. Enkelte ruiner kom til syne, da dalene ved floden Sarno skulle drænes i 1500-tallet. Men først da man i 1748 begyndte at undersøge byen mere systematisk, stod det klart, at Pompeji var blevet genfundet.

Følg med

Fra den 12. januar og ti dage frem fortæller vi, ti fund, der står på arkæologernes ønskeliste. Klik dig ind hver dag og læs om steder og genstande, der går igen i verdens erindring.

Måske er de forsvundet, måske har de aldrig eksisteret. Men drømmen om at finde dem lever:

Den hellige gral Pagtens ark Det hvide skib Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-guldet

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: