Tutankhamon's mask

Tutankhamon blev dømt til en birolle

Tutankhamon blev berømt for sin gravmaske, ikke sine meritter. Tilsyneladende havde han heller intet med Zannanza affæren at gøre.

24. januar 2011 af Josephine Schnohr

Hvilken rolle spillede Tutankhamon? Visse forskere hælder til, at Tutankhamon var den afdøde farao, som den skrivende enkedronning refererer til i brevet til hittitterkongen. Men den samlede bevisbyrde peger i dag på Akhenaton og hans Nefertiti som de meste sandsynlige kandidater. Derfor havde Tutankhamon næppe meget at gøre med en skandale, der rullede længe før hans bestigelse af tronen.

Hvem var Tutankhamon? Tutankhamon blev født som søn af farao Akhenaton og en endnu ukendt hustru. Efter sin fars død og Nefertitis forsvinden besteg han i en alder af ni år tronen med sin halvsøster, Ankhsenamon, som dronning. De fik to dødfødte piger, før Tutankhamon pludselig døde kun 19 år gammel. Han nåede derfor ikke at udrette de store bedrifter som farao og er mest berømt for sin gravmaske af guld.

Zannanza affæren

I Illustreret Videnskab nr. 3 kan du læse hele historien om Zannanza affæren.

En egyptisk dronning, “Dahamunzu”, skrev til kongen af Hittitterriget, Shupiluliuma, og bad ham sende sig en af hans sønner, som hun ville gifte sig med og dermed gøre til farao. Brevskriveren havde mistet sin mand og var bange, men hvem var hun?

I dette tema kan du læse om historiens persongalleri og deres roller i affæren.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: