Chinese chariot with span of horses

Hestespand dukker op af graven

Rig kinesisk embedsmand fik sine stridsvogne og heste med i døden for næsten 3000 år siden.

I en usædvanligt velbevaret grav fra omkring 770 f.Kr. har kinesiske arkæologer fundet fem stridsvogne og skeletterne af tolv heste. Opdagelsen er gjort i Henan-provinsens hovedby Luoyang, som frem til 900-tallet e.Kr. var hovedstad for flere kinesiske dynastier.

Den opsigtsvækkende grav dukkede op i forbindelse med byggeriet af et nyt hospital, og foruden heste og vogne har arkæologerne udgravet bronzegenstande, jadesten, kobbervåben og keramik. Ifølge forskerne stammer graven fra det oldkinesiske kongerige Zhou-dynastiet, der eksisterede fra ca. 1000 til 250 f.Kr. og lagde grunden til det senere kinesiske kejserrige.

Heste med i graven

Ud fra gravgaverne vurderer arkæologerne, at graven tilhørte en højtstående embedsmand, for kun samfundets top havde råd til at holde heste. Hestene ligger på siden, hvilket ifølge forskerne er et tegn på, at de ikke blev levende begravet, men slagtet, før de for næsten 3000 år siden blev stedt til hvile sammen med deres ejer. Både hans skelet og den kiste, han blev begravet i, er dog tæret op af tidens tand.

Hidtil mest komplette grav fra Zhou-epoken

Med fundet af graven har forskerne fået et sjældent, men kærkomment indblik i de begravelsesskikke, der kendetegnede Zhou-dynastiet. Nær graven har de ganske vist gennem tiden fundet flere tilsvarende gravsteder, men her havde gravrøvere været på spil og fjernet alle værdier, så den nyfundne grav er den i særklasse hidtil mest komplette fra Zhou-epoken.

Af størrelse og rigdom når graven dog langtfra op på siden af den første kinesiske kejser Qins mausoleum, som blev fundet i byen Xian i det nordlige Kina i 1974 og stammer fra omkring 210 f.Kr. Graven er berømt for den hær af terrakottasoldater, der vogter de underjordiske haller.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: