guldskat, fund, atlanterhavet

SS Gairsoppa: Sølvskat forsvandt i Atlanterhavet

Verdens største sølvskat ligger ombord på fragtskibet SS Gairsoppa, som blev skudt i sænk ud for den irske by Galway under 2. verdenskrig.

18. oktober 2013 af Stine Overbye

Sølvskat på 200 ton

Med te, jern og over 200 tons sølv i lasten var det britiske fragtskib SS Gairsoppa i 1941 på vej fra Calcutta i Indien til Liverpool i England, da det dampdrevne skib begyndte at løbe tør for kul ud for den irske kyst. Nødtvungent forsøgte kaptajnen at nå havn i den irske by Galway. Så langt nåede skibet dog aldrig.

Sænket af tysk torpedo

En tysk ubåd opdagede 17. februar 1941 det forsvarsløse Gairsoppa og sænkede det med en enkelt velrettet torpedo. Kun ét af de 84 besætningsmedlemmer overlevede. Resten gik til bunds sammen med fartøjet, der lagde sig pænt til rette på havbunden – som sejlede skibet videre gennem mudderet.

I 2010 indgik det amerikanske skatte-jægerfirma Odyssey Marine Exploration en kontrakt med den britiske regering om retten til at bjærge vraget. Ved hjælp af en sonar lokaliserede skattejægerne allerede i september 2011 et vrag i nærheden af det sted, hvor SS Gairsoppa ifølge de historiske optegnelser var forsvundet i 1941.

Fjernstyret robot fandt Gairsoppa

En fjernstyret dykkerrobot blev sendt ned for at fotografere vraget, og optagelserne bekræftede, at skibet var Gairsoppa. Fartøjet kunne blandt andet genkendes på længden (125,6 meter) og på torpedohullet.

radarbillede, skib, gairsoppa

SS Gairsoppa dukkede op på sonarbilleder i 2011.

Læs mere om havenes skjulte skatte

Hent Illustreret Videnskabs store artikel om skatte, "Havet skjuler milliarder", ved hjælp af download-knappen nedenfor.

Det kræver blot, at du har en profil på Illustreret Videnskabs site.

Fakta

Skibets navn: SS Gairsoppa. Skattens placering: Vraget ligger på 4700 meters dybde i Nordatlanten cirka 500 km ud for Irland. Skattens værdi: 1,5 milliarder kroner.

Odyssey Marine Exploration bjærger i øjeblikket SS Gairsoppas last, og foreløbig har skattejægerne hævet 1218 sølvbarrer med en samlet vægt på omkring 50 tons.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: